Hoppa till huvudinnehåll

Jättesatsning på turismen – närmare 500 företag i Pargas, Kimitoön och Salo ska samarbeta över kommungränserna

Ilmakuva Dalskär-saaresta ja purjealus kaljaasi Olgasta.
Ilmakuva Dalskär-saaresta ja purjealus kaljaasi Olgasta. Bild: Yle / Jesse Ekholm Dalskär,Pargas,Skärgårdshavet,Östersjön,landskap,flygbilder

I höst har ett nytt turismprojekt startat som har som mål att bättre utnyttja den potential som finns i kommunerna längs kusten i sydvästra Finland.

Projektet riktar sig till turistföretag som har högst 50 anställda och det är Pargas stad, Kimitoön, Salo stad och Forststyrelsen som samarbetar.

- Vi är otroligt ivriga och hoppas att företagarna är det också, säger Maija Pirvola, utvecklingschef vid Yritys-Salo.

Turismen fortsätter att växa i Finland men det finns fortfarande mycket att göra för att få ännu fler turister att hitta till kusten, skärgården och till nationalparkerna. Flest turister kommer till skärgården på sommaren men nu ska man fundera på hur man kunde förlänga säsongen och också få turisterna att stanna längre.

Tre glada kvinnor.
Maija Pirvola från Yritys-Salo och projektkoordinatorerna Jenni Moberg från Kimitoön och Leena Nykänen från Pargas jobbar med Coastal Bootcamp. Tre glada kvinnor. Bild: Marie Söderman/Yle Tykö,Tykö nationalpark

Cirka 500 företag kommer snart att få en förfrågan om vad de vill satsa på och vad de behöver hjälp med. Projektet kommer sedan att jobba utifrån svaren.

- Ett av målen med projektet är att ge besökare fler upplevelser, det är ofta upplevelserna som avgör vart folk reser, säger Pirvola.

- Turister bryr ju sig inte om kommungränser, de vill bara uppleva nya saker, säger Niina Aitamurto, turismkoordinator i Pargas stad.

Projektet strävar också efter att skärgården ska kunna erbjuda bättre digitala tjänster för turisterna och samtidigt satsa på en hållbar turism. Den som är ute efter lugn ska också kunna få det.

Första storträffen blir den 1 februari 2019

Redan nu gäller att för alla mindre turistföretagare i Pargas stad, Kimitoön och på glesbygden i Salo att pricka in fredagen den 1 februari 2019 i kalendern. Då samlas alla för att sparka igång projektet och skapa kontakter. Efter det blir det fler workshoppar.

En kvinna och en man.
Turistcheferna i Åboland, Niina Aitamurto och Benjamin Donner. En kvinna och en man. Bild: Marie Söderman/Yle Tykö,Tykö nationalpark

- Kimitoön har samarbetat en hel del med Salo då vi skapade Kustrutten för cyklister. Men nu ska det bli mer samarbete med Pargas stad. Inför sommaren 2019 kommer Pargas och Kimitoön också att ge ut en gemensam turistbroschyr, avslöjar turistchef Benjamin Donner på Kimitoön.

Det nya projektet kallas Coastal Bootcamp och pågår i tre år. Det har en budget på 900 000 euro och finansieras till största delen av Landsbygdsfonden.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland