Hoppa till huvudinnehåll

Kaisa Mäkäräinen är Finlands bästa vinteridrottare – ”Vilken annan finländare gör det hon gjort år efter år?”

Kaisa Mäkäräinen jublar efter segern i jaktstarten i Pokljuka.
Kaisa Mäkäräinen tog lika många världscupsegrar under veckoslutet som under hela förra säsongen. Kaisa Mäkäräinen jublar efter segern i jaktstarten i Pokljuka. Bild: All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Det fanns frågetecken kring Kaisa Mäkäräinen inför säsongsstarten. De rätades ut till utropstecken under veckoslutet i Pokljuka. Mäkäräinens jämngoda form hyllas i Yle Sportens podd den här veckan.

Två tävlingar – två segrar. Med klar marginal, dessutom.

Kaisa Mäkäräinens veckoslut visar att hon igen en gång är den finländare som kommer att leverera på hög nivå vecka efter vecka under vinterns skidcirkus.

– Kaisa Mäkäräinen har vunnit VM-guld, men man lyfter ofta fram hennes svajiga resultat i OS och VM. Jag vill vända på argumentet. Det är fantastiskt imponerande att hon varje år klarar av att prestera på hög nivå genom hela säsongen. Vilken annan finländare gör det hon gjort år efter år, säger Chriso Vuojärvi.

Antti Koivukangas påminner om att Mäkäräinen själv var den som höjde ett varningens finger inför världscupstarten.

Hon konstaterade att formen kändes osäker och att vi inte skulle förvänta oss stordåd i början av säsongen.

– Jag frågade Yle Sportens skidskyttereferent Magnus Eklöv om vi ska vara oroade över Mäkäräinens form och han konstaterade lakoniskt: hon brukar alltid säga det och så brukar det gå som det går.

– Och så gick det ju. Kaisa Mäkäräinen är just nu Finlands bästa vinteridrottare, säger Koivukangas.

Camilla Richardssons öde belyser problem

Finlands olympiska kommitté meddelade förra veckan vilka idrottare som kommer att få ekonomiskt stöd nästa år.

Att Camilla Richardsson petades från listan väckte uppståndelse.

Richardsson konstaterar i en intervju för Yle Sporten att hon kanske är tvungen att flytta hem till sina föräldrar för att kunna fortsätta sin elitsatsning.

Hon risade också olympiska kommittén för att hon fick beskedet via Yles webbplats.

Chriso Vuojärvi tycker att Richardsson hade gjort sig förtjänt av fortsatt stöd.

– Jag tycker att hon visade tillräckligt goda framsteg förra säsongen innan hon skadade sig. Konkurrensen i hennes paradgren är visserligen tuff, men hon har förutsättningar att nå framgångar på EM-nivå.

Camilla Richardsson löper hinder i FM 2017.
Camilla Richardsson skadade sig i samband med Kalevaspelen i somras. Camilla Richardsson löper hinder i FM 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Camilla Richardsson

– Det här fallet illustrerar väl ett av de stora problemen inom finländsk toppidrott. Resurserna är små och det blir svårt för idrottare att satsa och planera långsiktigt då en dålig säsong eller en skada kan grusa ekonomin.

Är gräsrotsfinansiering ett alternativ?

Antti Koivukangas berättar att släggkastaren David Söderberg talat om just det problemet i en intervju.

– Han konstaterade att långsiktigheten saknas. Då idrottaren skulle behöva stödet allra mest, till exempel då man återhämtar sig från en skada och ska börja bygga upp någonting på nytt, så då dras stödet bort.

På Yle Sportens webbplats föreslår en läsare att Richardsson kunde försöka sig på gräsrotsfinansiering.

– Hon har allmänhetens sympati på sin sida nu, så det skulle gälla att smida medan järnet är varmt. Jag kan tänka mig att det finns många i Svenskfinland och varför inte hela friidrotts-Finland som kunde tänka sig att skänka några tior. Och många bäckar små kan i bästa fall leda till att summan blir ganska stor, säger Vuojärvi.

Utöver Kaisa Mäkäräinens fenomenala säsongsstart och Camilla Richardssons ekonomiska trångmål tog Yle Sportens podd också pulsen på Finlands VM-guld i innebandy, den heta tätstriden i Premier League, Mikko Koskinens succé i Edmonton och veckans landslagsturnering i ishockey.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Ibland medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs mera:

Superhelg för Mäkäräinen – var säkerheten själv på vallen och tog solklar seger

Kaisa Mäkäräinen visar redan nu att hon blir svårslagen i vinter. Finlands stora skidskyttestjärna tog säsongens andra seger och var framför allt nöjd med en ny kanoninsats på vallen. "Jag vet inte om jag har haft en sådan här svit med nollor tidigare", säger hon efter triumfen.

Läs mera:

Finland försvarade VM-guldet! Kivilehto och Kotilainen sänkte Sverige: "Vi var helt överlägsna"

Finland upprepade bedriften från 2016 och tog VM-guld i innebandy. Landslaget avgjorde finalen mot Sverige under tre glödheta minuter och knep den fjärde blåvita VM-titeln genom tiderna. "Det känns alltid skönt att slå Sverige", säger förbundskaptenen Petteri Nykky.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport