Hoppa till huvudinnehåll

Niclas Grönholm nöjd med rallycrossäsongen – vill pröva på rally inom kort

Porträttbild på Niclas Grönholm.
Niclas Grönholm säger att han kör alldeles för lite. Porträttbild på Niclas Grönholm. Bild: Christopher Marins/ Yle rallycross,bilsport,motorsport,Ingå,Västnyland,Niclas Grönholm

Ingåbon Niclas Grönholm slutade på sjunde plats i VM-serien i rallycross. Han är nöjd med den placeringen och funderar på att pröva på rally.

Värdet på Niclas Grönholms slutliga placering i VM-serien stiger då man vet att de sex förarna som kom före honom i sluttabellen alla är så kallade fabriksförare.

Han kör privat, vilket gör att satsningen är lite mindre på alla plan.

- Fabriksstallen har upp till femtio personer som följer med till de olika deltävlingarna. Vi har väl omkring femton personer i vårt team.

- Vi hade en helt ny bil och att vara den bästa privata föraren var väl nog bra, summerar Grönholm säsongen.

Han säger att de förare som placerade sig högre i sluttabellen är mera erfarna än vad han själv är.

Grönholm är 22 år och har förstås inte samma erfarenhet som till exempel världsmästaren Johan Kristoffersson, Sebastian Loeb eller Petter Solberg.

Från Europa till USA och vidare till Sydafrika

I VM-serien ingick tolv deltävlingar på olika håll i världen. Grönholm lyckades ta sig ända till semifinal i samtliga deltävlingar utom i den sista som kördes för drygt två veckor sedan i Sydafrika.

- I Sydafrika hände samma sak som i många deltävlingar i fjol, starten var kanske inte så dålig, men efter första kurvan så låg jag på fjärde eller femte plats.

- Det betyder att jag låg två och en halv sekund efter den som ledde.

En rallycrossbil åker i hög fart på banan.
Grönholm är nöjd med hur bilen fungerade under säsongen. En rallycrossbil åker i hög fart på banan. Bild: @mckleinphotography rallycross,Ingå,Västnyland,Niclas Grönholm,racerförare

Grönholm säger att han borde ha kört under pausen mellan näst sista och sista deltävlingen.

- Förberedelserna inför tävlingen var kanske inte den bästa.

För lite körning

Han säger att han överhuvudtaget tränar rätt lite på att köra.

- Jag kör endast lite test och det som körs under säsongen. Jag kör alldeles för lite.

- Där är skillnaden stor mellan privata och fabriksförare. Fabriksteamen har pengar att testa mera än privata.

Han förklarar att rallycrossbilarna är känsliga på det viset att man inte kan köra med dem hur mycket som helst. Motorerna håller helt enkelt inte.

Vi får se om våra chanser blir lite bättre beroende på hur den här serien utvecklas― Niclas Grönholm

Niclas Grönholm har sagt det tidigare och säger nu igen att hans mål på längre sikt är att vinna VM-titeln i rallycross.

- Vi får se om våra chanser blir lite bättre beroende på hur den här serien utvecklas. Flera fabriksteam har dragit sig ur serien så det blir väl en lite jämnare serie 2019.

Rally kanske ganska snart

För att vinna VM-titeln tror Grönholm att han borde bli bättre på alla olika delar som den här grenen innefattar. Han säger själv att han måste bli fräckare.

- Jag måste särskilt bli bättre på att komma in i första kurvan. De mera erfarna förarna är rätt fräcka då de kör in i första kurvan. Fabriksförarna är inte rädda att söndra bilen i de första kurvorna.

- De killarna håller sin tätplats om de får en sådan. De gör inte misstag under ett lopp.

Eftersom Niclas Grönholm är son till tidigare rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm verkar det inte särskilt långsökt att spekulera huruvida den yngre Grönholm borde sättas bakom ratten i en rallybil.

- Jag skulle nog vilja pröva på det, men det är ännu öppet när det blir av. Det kunde vara bra som träning, kanske det blir av ganska snart, säger Grönholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland