Hoppa till huvudinnehåll

Seriemördare i Sibirien fick två livstidsstraff för 78 mord och våldtäkter

Den ryska seriemördaren  Mikhail Popkov har erkänt 81 mord och våldtäkter som han begick från och med år  1992
Den ryska seriemördaren Mikhail Popkov har erkänt 81 mord och våldtäkter som han begick från och med år 1992 Den ryska seriemördaren Mikhail Popkov har erkänt 81 mord och våldtäkter som han begick från och med år 1992 Bild: EPA/DMITRY DMITRIYEV Ryssland,Mikhail Popkov

Den ryska seriemördaren Mikhail Popkov som redan har dömts till livstids fängelse för 22 mord, har dömts för ytterligare 56 mord som han begick i Sibirien från år 1992 till år 2007.

Domstolen i Irkutsk slog fast att den förre polismannen hade våldtagit och mördat kvinnorna i och omkring sin sibiriska hemstad Angarsk, som ligger nära Irkutsk.

Popkov dömdes till ett andra livstids straff för morden som han begick med olika vapen, inklusive en hammare och en yxa.

Offren som var mellan 16 och 40 år gamla, gömde han i skogen eller i en lokal begravningsplats. Alla offer utom en polisman var kvinnor.

Popkov har också erkänt tio våldtäkter som slutade i att offren klarade sig med livet i behåll.

Han sitter redan i fängelse efter att han år 2015 dömdes för morden på 22 kvinnor.

En patologisk vilja att döda folk

Den 54-årige Popkov brukade erbjuda offren skjuts hem sent på kvällarna, ibland i sin polisbil.

Popkov greps år 2012 efter att brottsutredare gick igenom morden på nytt och bland annat utförde dna-test bland bilförare i Angarsk.

Han motiverades av kvinnohat som han särskilt riktade mot prostituerade. Åklagaren beskrev Popkov som en man "med en patologisk vilja att döda folk."

Han hjälpte polisen efter gripandet, då han avslöjade offrens antal, detaljer om var han hade begravt dem och vilka vapen han använde i morden.

Han dömdes alltså på måndagen för 56 mord, trots att han hade erkänt sammanlagt 59 mord, men polisen kunde inte finna tillräckliga bevis för att döma honom för samtliga misstänkta mord.

Mikhail Popkov kommer nu att förpassas till ett ökänt fängelse som är avsett enbart för livstidsfångar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes