Hoppa till huvudinnehåll

SR: Svensk kritik mot Wasalines snusförsäljning – den strider mot kommunallagen

Wasalines snusbod i Umeå hamnterminal.
Snusbodens målgrupp är finländska passagerare eftersom snusförsäljning är olagligt i Finland. Wasalines snusbod i Umeå hamnterminal. Bild: Sveriges Radio/Anders Wikström Wasaline,Umeå hamn,peters snusbod

Wasalines snusbod i Umeå hamn strider mot den svenska kommunallagen, rapporterar Sveriges Radios nyhetsredaktion Ekot. Snusboden har varit i blåsväder flera gånger, men nu kommer kritiken för första gången från Sverige.

Rederiet NLC Ferry, som bedriver trafik över Kvarken under namnet Wasaline, har sedan flera år en kiosk i terminalen i Umeå hamn där man säljer snus. Målgruppen är uttryckligen finländska passagerare och i Finland är snusförsäljning inte tillåtet.

I Sverige ifrågasätts nu snusförsäljningen med hänvisning till kommunallagen. Umeå kommun äger hälften av aktierna i rederiet.

- Det finns ingen anledning till att Umeå kommun ska driva eller understöda sådan verksamhet, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till Ekot.

Enligt den svenska kommunallagen ska kommunalt ägda bolag ägna sig åt allmännyttig verksamhet.

Rederiet tillbakavisar kritiken

Wasalines vd Peter Ståhlberg vill inte kommentera snusförsäljningen för Ekot.

Frågan om Wasalines snusförsäljning var uppe till diskussion senast i januari i fjol. Då kritiserade Cancerföreningen i Finland rederiet för att inte kontrollera snusförsäljningen tillräckligt noga.

Kritiken tillbakavisades då av rederiet.

- Det är fråga om en service som folk har frågat efter. Men det är klart att allting vi kan få in något på måste vi haka på, sa Wasalines vd Peter Ståhlberg då.

Olika åsikter om lagen

NLC Ferrys styrelseordförande Michael Öhlund säger till Ekot att rederiet är finländskt, även om det ägs till hälften av Umeå kommun, och kan därför inte anses omfattas av kommunallagen.

Men enligt professor Olle Lundin spelar det ingen roll att bolaget är registrerat i Finland.

- Poängen är att det är en svensk kommun som äger en andel av bolaget och då blir kommunallagen tillämplig på vad man får och inte får göra, säger han.