Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien: Brexitomröstningen i parlamentet i morgon kanske skjuts upp

Brexitdemonstrationer mot Mays avtal.
Brexitdemonstrationer mot Mays avtal. Brexit,Storbritannien

Det ser inte ut att bli någon brexitomröstning i det brittiska parlamentet i morgon som planerat.

Enligt ledande brittiska medier har premiärminister Theresa May beslutat ställa in omröstningen, som hon såg ut att förlora, på grund av motstånd både bland de konservativa och oppositionen.

Brittiska medier, som Financial Times och rundradiobolaget BBC, säger att beslutet redan har fattats även om det inte ännu bekräftats officiellt.

May skall ge ett uttalande sent på måndag eftermiddag finsk tid. Hon väntas då ge besked om att omröstningen skjuts upp.

EU upprepade i dag att man inte kommer att omförhandla brexitavtalet, vilket flera konservativa parlamentsledamöter har krävt.

Meddelande om utträde kan tas tillbaka

EU-domstolen beslöt i dag att Storbritannien ensidigt kan ta tillbaka meddelandet om att lämna EU, utan att medlemsländerna kan påverka saken. Beslutet följer det som en av EU:s generaladvokater tidigare slog fast.

Det var skotska politiker som bad om tolkning av artikel 50 i Lissabonavtalet. Artikeln stadgar om utträde ur EU, men det står ingenting om hur man kan stoppa processen för utträde.

Politiker i Skottland och andra som motsätter sig brexit hoppas att man kunde hålla en ny folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes