Hoppa till huvudinnehåll

Tränarens beslut att lämna laget kom som en chock för Dickens spelare: ”Vi tänkte att det här blir till ingenting”

Först blev Dickens damer av med en stor del av fjolårets guldlag och i mitten av säsongen hoppar chefstränaren av. Thomas Hiverts besked att han flyttar till Belgien var en stor överraskning för spelarna.

Förra veckan kom nyheten om att Dickens trefaldige guldtränare Thomas Hivert kommer att lämna Finland före årsskiftet. Orsaken är att Hiverts hustru har fått jobb i Bryssel.

I Dicken var man inte förberedda på den stora förändringen.

– Det kom som en chock. Jag hade inte tänkt att han skulle åka mitt i säsongen. Så det blev nog lite "oj, vad ska vi göra nu?", berättar Karolina Nylund om reaktionerna efter Hiverts besked.

Lagets kapten Anna Lindahl var minst lika överraskad.

– Vi blev jättechockade, ingen hade förväntat sig det. Första dagarna tänkte vi att det här blir till ingenting och att vi inte kommer att ha någon tränare för resten av säsongen, säger Lindahl.

Anna Lindahl.
Anna Lindahl. Anna Lindahl. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen. Dicken,handboll,anna lindahl

– Jag visste nog att de talade om att i något skede eventuellt flytta utomlands. Men då han skrev på för den här säsongen tänkte jag att det inte är aktuellt längre, säger Lindahl.

”Om jag skulle arbeta i Bundesliga hade det varit ett svårare beslut”

Hivert flyttar alltså till Belgien med familjen eftersom hans hustru fått jobb i Bryssel. Anställningen kom som en överraskning.

– Hon var på intervju men sedan tog det väldigt länge så vi tänkte att hon inte fick jobbet. Men så blev hon sen också anställd, vilket ledde till att vi fick lite bråttom och var tvungna att fatta ett snabbt beslut, berättar Hivert.

Med två små barn i familjen var det ändå till slut en självklarhet att hela bunten skulle flytta. Ett expertjobb inom europeisk juridik vägde tyngre än att vara handbollstränare i Finland.

– I Finland är handboll en amatörgren vilket gör det lättare att sticka. Om jag skulle arbeta i Bundesliga hade det varit ett svårare beslut.

Hivert kommer att fira jul i Finland men nyårsfestligheter blir det i Bryssel. Belgien är ett främmande land för hela familjen och Hivert har inga handbollsjobb på lut.

– Handboll är en liten gren också i Belgien så jag tar säkert en paus nu, i alla fall för resten av säsongen. I september får vi se vilka slags möjligheter jag har på handbollsfronten. Frankrike är inte så långt borta och det finns ju också andra länder som kan vara alternativ.

Känslofullt att lämna Dicken

Även om flytten var ett rätt så enkelt val så menar Hivert att det inte känns lätt att lämna laget som han vunnit tre raka FM-guld med. I år har Dicken dessutom en yngre och mindre erfaren trupp som fransmannen faktiskt bryr sig om.

– Det känns naturligtvis svårt att lämna laget. Många har säkert litat på att jag finns här för dem. Det kan bli svårt för de unga att anpassa sig till en ny tränare. De mer erfarna spelarna är jag inte orolig över.

– Att vi i år hade ett annorlunda lag var en ny utmaning som gjorde mig ivrig. Men nu blir det projektet på hälft, vilket jag tycker att är synd. Här finns många bra spelare med stor potential.

Thomas Hivert.
Thomas Hivert. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen Dicken,handboll,thomas hivert

Hivert skulle också vara med i handbollsförbundets och idrottsakademin Urheas projekt där man utvecklar unga talanger. Ett projekt som Hivert tycker att är bland det bästa som hänt finländsk handboll.

– Det här året har akademiverksamheten med Urhea och Backasbrinkens idrottsgymnasium tagit steg framåt. Jag tycker att det här är det bästa projektet för att utveckla unga spelare som Finland någonsin haft och jag är besviken över att inte kunna vara en del av det. Det skulle ha varit en fantastisk chans att få hjälpa spelare som har ambitioner att spela utomlands.

Sirenius tar över i Dicken

Efter att ha dominerat i FM-serien under de senaste åren finner sig Dicken alltså nu i utmanarrollen. Efter vårens mästerskapskalas gick Dicken miste om flera nyckelspelare vilket omedelbart gjorde HIFK till den starkaste mästarkandidaten.

HIFK toppar tabellen med rent spel och har besegrat Dicken i lagens båda inbördes matcher i FM-serien.

– Vi visste ju redan före säsongen startade att det här skulle bli ett annorlunda och svårare år. HIFK har många erfarna och bra spelare som är viktiga för dem och visst är de favoriter att vinna mästerskapet. Men det är inte omöjligt att besegra dem, säger Hivert.

Hivert ska lotsa Dicken ännu i två bortamatcher varefter det blir Ken Sirenius som kliver in som chefstränare. Sirenius som tidigare tränat Sparta i FM-serien är också assisterande tränare i damlandslaget.

– Jag tror att Ken kommer att göra ett bra jobb. Jag har talat med honom och jag sade att det här är både en lätt och en svår uppgift. Det lätta är att laget har rutin. Det svåra är att här finns många unga som vill lära sig och man måste kunna visa att det som de gör har betydelse varje dag.

Karolina Nylund.
Karolina Nylund. Karolina Nylund. Bild: Handbollförbundet. Dicken,handboll,karolina nylund

Dickenspelarna Anna Lindahl och Karolina Nylund berättar att de redan kommit över chocknyheten och tror också att Sirenius är en bra lösning för laget.

– Det är säkert både en bra och en dålig sak att vi byter tränare mitt under säsongen. Men jag tror att Sirenius och Hivert kommer att samarbeta bra nu de sista veckorna så att våra system blir tydliga. Han hämtar säkert in några nya saker också och det är ju sällan dåligt med lite nytt, säger Nylund.

– Jag tror att Ken kan bidra med många saker och nu då jag har fått smälta hela grejen så är det ju alltid bra med något nytt. Det ger mer motivation och vi hittade en jättebra lösning. Det är inte lätt att hitta en bra ersättande tränare i mitten av säsongen, det finns inte många sådana i Finland, säger Lindahl.

Bortamatcherna mot Sjundeå IF och BK-46 blir Hiverts sista matcher som Dickens tränare. Laget ligger nu på andra plats i serietabellen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport