Hoppa till huvudinnehåll

Yle lottar ut ordningen för riksdagsvalets partiintervjuer

Logotypen för riksdagsvalen 2019
Logotypen för riksdagsvalen 2019 riksdagsval,val,Riksdagsvalet i Finland 2019

Yle ordnar utlottning av riksdagsvalets partiintervjuer. Utlottningen sker i Aamu-tv onsdagen den 12 december klockan 8.10.

På plats under lottningen finns representanter för samtliga nio partier. Var och en av representanterna lyfter turvis ett kuvert innehållande ett datum ur en låda. Ordningen, enligt vilken dragningen sker, baserar sig på partiets understöd vid det förra riksdagsvalet och går från det största till det minsta.

Efter dragningen intervjuas Jouko Jokinen, ansvarig utgivare vid Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet om den kommande valvåren.

“Det har tidigare funnits frågetecken gällande hur fördelningen av partiintervjuernas datum sker. Genom att lotta ut platserna i direktsändning är vi så transparenta och tydliga som möjligt", säger Jouko Jokinen.

Samtliga partiintervjuer ingår i Yles programutbud innan förhandsomröstningen inleds.

Under valens supervår ordnas åtminstone riksdags- och Europaval. Tidpunkten för landsskapsvalen är fortfarande öppen. Yle erbjuder väljarna en gedigen bevakning av valen i tv, radio och på webben, både på svenska och finska.

“Med sin valtablå vill Yle speciellt nå unga, förstagångsväljare och röstberättigade med invandrarbakgrund med budskapet att du påverkar Finlands framtid genom att göra din röst hörd”, berättar Petri Kejonen, ansvarig producent för Yles valinnehåll.

Riksdagsvalets egentliga valdag är söndagen den 14.4.2019.