Hoppa till huvudinnehåll

Yle sänder herrarnas världsmästerskap i fotboll år 2022

Frankrikes landslag firar VM-guld 2018.
Frankrikes landslag firar VM-guld 2018. Bild: /All Over Press FIFA:s fotbolls-VM 2018

Yle har avtalat om visningsrättigheter för VM i fotboll år 2022 med fotbollsförbundet FIFA. Sändningar är fritt tillgängliga för alla finländare.

Världsmästerskapet i fotboll ordnas i Qatar under november och december 2022. För första gången i historien ordnas idrottstävlingen i slutet av året. Tack vare visningsrättigheterna kan Yle säkerställa att mästerskapets samtliga 64 matcher finns fritt tillgängliga för alla finländare.

“Det är mycket fint att vi kunnat säkra visningen av världens populäraste idrottsgren nästa gång världsmästerskapet går av stapeln. VM-sändningarna, som kommer att erbjudas fritt åt alla finländare, möter våra målsättningar att göra mer direktsänt och att vara närvarande där det händer. Idrott väcker känslor och ger oss stora intryck – det vill säga något av det bästa vi kan uppleva tillsammans”, konstaterar Yles vd Merja Ylä-Anttila.

Världsmästerskapet i fotboll sommaren 2018 förenade finländarna. Det blev publikrekord bland annat på Yle Arenan och fotbollen stod för en tredjedel av Yles samtliga tittare under sommarmånaderna. Även unga trivdes bra framför tv-apparaterna och på Arenan. Totalt nådde matcherna 3,9 miljoner finländare. Yle sportens webbplats på finska och Yle Arenans VM-innehåll besöktes totalt av 3,8 miljoner när man ser till trafiken från samtliga webbläsare.

Utöver världsmästerskapen har Yle undertecknat avtal med FIFA angående sändningarna av VM för herrar och damer under 17 och under 20, liksom även VM i beachfotboll och VM i futsal för åren 2019–2022.

Yle har även redan tidigare avtalat om visningsrättigheter för världsmästerskapet i fotboll för damer som ordnas i Frankrike sommaren 2019. Yle visar också Europamästerskapet i fotboll för herrar år 2020, som ordnas gemensamt med ett flertal länder.

Bolaget