Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Besökarna hittar Svenska Yle på webben

Insändare
Insändare Bild: Yle Yle,insändare,yle svarar

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningarna. Det här svaret publicerades i Vasabladet 6.12.2018.

Viveca Dahl skriver (Vbl 2.12) att det har blivit svårare att hitta Svenska Yle i navigeringen på Yle.fi. Även om man inte hittar länken till Svenska Yle på samma plats som tidigare finns Svenska Yle fortsättningsvis kvar på Yle.fi, både i rullgardinsmenyn överst på sidan och i menyn längst ner på sidan. Nere på sidan finns även direktlänkar till Yle Vega, Yle X3M och Yle Fem.

När menyn högst upp på sidan gjordes om för att fungera bättre också på den mindre mobilskärmen analyserades besökssiffrorna noggrant. Det visade sig att ett par procent använder menyn överst på sidan för att navigera mellan Yles finsk- och svenskspråkiga tjänster.

Det har också visat sig att innehåll på Yle.fi med en svensk dimension kan styra in en hel del besökare till svenska.yle.fi. Vi tror mera på att nå ut via innehåll än via menyuppbyggnad. Också på Arenan har vi gått in för att lyfta upp svenskspråkigt innehåll på den finskspråkiga ingångssidan.

Bland finlandssvenskarna vet merparten att Svenska Yle finns på adresserna svenska.yle.fi och arenan.yle.fi. För tillfället når vi ungefär 80 procent av dem med vårt webbutbud.

Dahl påtalar vidare att nordiska besökare på Yle.fi kunde bli glada över en tydligare länk till det svenska innehållet. Vår statistik visar ändå att det är få nordiska besökare som går in på den finskspråkiga förstasidan. Då det händer något stort i Finland är de nordiska mediehusen därtill bra på att länka direkt till svenskspråkigt innehåll.

Peter Sjöholm
Webbchef
Svenska Yle

Läs också

Bolaget