Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Statsministerdebatt med fyra män - då nämns inte kvinnor alls

Analys.
Analys. analys

När partiordförandena för de fyra stora partierna debatterar med varann nämns inte kvinnor alls. En statsministerdebatt med bara fyra partier blir ett demokratiskt problem på fler än ett sätt, skriver Ingemo Lindroos, politisk kommentator på Svenska Yle.

Slutruschen inför riksdagsvalet är igång. En del arrangörer av valdebatter anser redan nu att man kan tala om en statsministerdebatt, dit man enbart bjuder in de fyra största partierna.

Centralhandelskammaren arrangerade en sådan statsministerdebatt idag, med Socialdemokraternas Antti Rinne, Samlingspartiets Petteri Orpo, Centerns Juha Sipilä och De grönas Pekka Haavisto.

Det är problematiskt ur demokratisk synvinkel på flera sätt. Då de mellanstora och mindre riksdagspartierna inte hörs i debatten blir den politiska skalan smalare.

Det låter mer likriktat när Petteri Orpo debatterar med Pekka Haavisto än när Jussi Halla-aho debatterar med Li Andersson.

Frågan behöver inte handla specifikt om jämställdhet för att ta med ett kvinnligt perspektiv.

Till saken hör att vi på Svenska Yle direktsände debatten på svenska.yle.fi, men vi gjorde samtidigt vårt bästa genom att komplettera debatten med Slaget efter tolv som sändes från riksdagen, under rubriken "Bestämmer opinionsmätningarna vem som vinner valet?", med Silvia Modig från Vänsterförbundet, Mats Löfström från Svenska riksdagsgruppen och Sylvia Bjon, politisk reporter på HBL.

Den debatten handlade om mediekritik också gentemot oss själva som journalister, som gärna ser valet som en slutspurt mellan de ledande partierna.

För att återgå till "statsministerdebatten" från Centralhandelskammaren. När fyra manliga partiordförande debatterar med varann händer det intressanta saker.

I den en timme och tjugo minuter långa debatten nämns inte kvinnor nästan alls.

Debattämnena är allt från medborgarlön och förlängd läroplikt till den allmänna utbildnings- och kunskapsnivån. Det är inte specifika jämställdhetsfrågor.

Men det skulle ha funnits alla tänkbara chanser för partiordförandena att appellera till den andra hälften av väljarkåren, som alltså är kvinnor.

Om "statsministerdebatterna" har formen "all male panel" och dessutom blir populärare då valet närmar sig, så kan det bli ett demokratiproblem.

Det kunde låta till exempel så här: "Kvinnorna dominerar bland dem
med låga inkomster" (om grundtryggheten) eller "Alla mammor som jobbar för att deras barn ska hitta en väg till ett yrke" (om läroplikten), eller "alla vet att kvinnors utbildningsnivå påverkar särskilt mycket barnens studieframgångar".

Det här är ett tips till partiordförandena inför nästa debatt. Frågan behöver inte handla specifikt om jämställdhet för att ta med ett kvinnligt perspektiv.

Utrymmet att locka kvinnliga väljare är stort och man skulle tro att valstrategerna vid partikanslierna har tänkt på det.

Om "statsministerdebatterna" har formen "all male panel" och dessutom blir populärare då valet närmar sig, så kan det bli ett demokratiproblem.

Det är med tanke på både de kvinnliga väljarna och de väljare som vill höra vad andra partier har att säga. Sammanräknat utgör de här två grupperna över hälften av väljarkåren.

Här nedan kan du se hela debatten:

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes