Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen en skadefri träningssäsong! Anton Lindfors ser fram emot sitt bästa år hittills: ”Jag vet att det kommer att bli framgång”

boardercrossaren Anton Lindfors
Anton Lindfors hoppas på framgång. boardercrossaren Anton Lindfors Bild: YLE Anton Lindfors

Efter många år kantade av olika skador har boardercrossaren Anton Lindfors kunnat träna fri från skador. Efter många jobbiga säsonger ser han nu framgång som enda möjliga resultat. Jag är i bättre form och mer färdig för säsongen än någonsin tidigare, säger han till Sportmagasinet.

Snowboardcross är en gren med hög skaderisk, något som Anton Lindfors verkligen fått erfara. Han har varit skadedrabbad under flera säsonger höll redan på att lägga av inför den förra säsongen då skada på skada satte käppar i hjulet.

En axelskada gjorde att hela förra säsongen höll på att spolieras. Men han kämpade sig tillbaka, tog en plats i OS-laget och slutade på en nionde plats trots att det blivit minimalt med träning. OS i Korea var det som fick Lindfors att besluta sig för att fortsätta karriären.

– Det var väldigt tung säsong ifjol. Det kändes som allt och alla var emot mig. Jag var helt färdig att lägga av med allt. Till OS blev jag också vald som en av de sista. Det verkade som om ingen trodde på mig. Till slut trodde jag inte ens alltid själv på mig.

I OS tändes gnistan på nytt och i och med nionde platsen fick han också ekonomiska förutsättningar för att fortsätta satsningen.

– Utan OS och framgången där så hade det nog varit svårt att klara av att fortsätta med åkningen. OS räddade mig och gjorde det möjligt att jag kunde fortsätta min karriär.

Öppna Instagram-inlägget

Tränat med schweiziska landslaget

I flera år har Anton nu varit enda finska landslagsåkaren i snowboardcross. För att få tillräckligt tufft träningsmotstånd samt att få hjälp under tävlingssäsongen med utrustningen har han försökt med olika mindre lyckade lösningar. För tre år sedan öppnades sedan möjligheten att få hänga på det schweiziska landslaget.

– Det här har varit en perfekt lösning för mig. Här får jag tufft träningsmotstånd samt all service som behövs. Här är alltid minst fyra personer i personalen, tränare, vallare och fysioterapeut alltid på plats. Här sköts allt så att idrottaren kan koncentrera sig på träningen. Jag kände mig välkommen genast då jag kom hit. Om det är möjligt hoppas jag få vara med schweizarna så länge som jag åker, förklarar Lindfors

Öppna Instagram-inlägget

27-årige Lindfors är den äldsta åkaren i laget. Samtidigt som han drar nytta av att få vara del av ett större lag så kan han med sin erfarenhet hämta behövlig kunskap till laget. Som tränare för det schweiziska landslaget fungerar före detta snowboardcrossproffset österrikaren Mario Fuchs. Han ser bara fördelar i att ha Anton med i laget.

– Anton är en stentuff åkare med rätt attityd. Han vet vad som krävs för att nå toppen och han ger alltid allt i tävlingssituationer. Hans erfarenhet och attityd ger våra yngre åkare en modell för hur saker och ting skall göras. Samtidigt kan vi erbjuda honom fördelarna med att få vara del av ett lag. Det här är en win-win situation för båda parter, säger Fuchs

Efter många skador uppskattar Lindfors också den hjälp som finns att få inom den schweiziska organisationen. Händer något så finns det ett färdigt system för hur allt ska skötas och det finns alltid snabb hjälp att få, i motsats till Finland där hjälpen enligt Anton oftast är svår att hitta.

– I Finland finns ju också likadan expertis men den är svår att få. Du måste själv veta vart du ska gå och vem du ska fråga. Det finns ingen som greppar tag om dig då du är på fall, om du inte själv söker fram den hjälp du behöver, säger Lindfors om skillnaderna.

Bästa säsongen ännu på kommande

Inför den här säsongen ser allt bättre ut än någonsin tidigare för Anton Lindfors. Sommarträningen har gått utan problem och utan nya skador. Senast då Anton kunnat träna en hel sommar var för tre år sedan, då han gjorde sin första säsong med Schweizarna.

Då tog säsongen slut i första världscupstarten efter en krasch. Med en nionde plats i OS som halvtränad så är förhoppningarna på framgång stora den här säsongen. Men bästa åren ser Anton att först är på kommande. Karriären den fortsätter åtminstone till nästa OS

– Jag vill ge mig själv en redig chans att visa vad jag går för. Nu har jag haft så många säsonger av skador att trots att jag tränat bättre än någonsin så hinner jag inte komma upp till den kapacitet jag kan nå. Behöver flera hela säsonger av träning för att nå mitt max. Jag hoppas att det blir framgång redan i år, men nästa år blir det garanterat framgång om jag får hållas frisk. Annars är jag nog grymt besviken.

Världscupen i Snowboardcross startar den 12 december i Montafon i Österrike.