Hoppa till huvudinnehåll

Behöver du hjälp? Superhjälparna rycker ut med en hjälpande hand!

Jonathan Granbacka håller i en handen av en skyltdocka framför en fullpackad bil.
Känner du någon som behöver hjälp? Superhjälparna förmedlar hjälp! Jonathan Granbacka håller i en handen av en skyltdocka framför en fullpackad bil. Bild: YLE/ Maria Helsing hand,stödjande (hjälpande),barnprogram,hjälp

Barnprogrammet Superhjälparna tar fasta på snällhet och goda gärningar. Det fina är att vi alla oberoende av ålder kan hjälpa till på olika vis och det är viktigt att få känna att ens insats är betydelsefull.

Roligare om alla hjälper till!

Barn är ofta naturligt väldigt hjälpsamma. De gillar att göra saker på riktigt och inte bara på låtsas. Ofta är det vi vuxna som bromsar upp barnens hjälpsamhet, till exempel då det gäller städiver. Vi städar hellre själva för att resultatet kanske blir bättre istället för att sporra till hjälpsamhet och delaktighet. Men visst blir det mycket roligare om alla hjälper till!

Gruppbild på barn från Hakalax daghem som medverkar i första avsnittet av programmet Superhjälparna år 2018
Här är ett gäng superhjälpare från Karleby ut på snälluppdrag. Gruppbild på barn från Hakalax daghem som medverkar i första avsnittet av programmet Superhjälparna år 2018 Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama barn (åldersgrupper),daghem,Karleby,Reflexväst,Hakalax,Hjälpsamhet,superhjälparna

Hjälpbehövande efterlyses!

Inför den tredje säsongen av Superhjälparna som kör igång i mars efterlyses nu vuxna som behöver hjälp med olika praktiska saker. Vi erbjuder 5-10 barn i förskoleåldern som kommer hem till dig tillsammans med programledaren Jontti och hjälper till med en punktinsats under våren. Barnen rycker ut redan i januari så om du behöver hjälp redan från årsskiftet ska du passa på nu och anmäla dig!

Vem kan anmäla sig?

Du kan vara en privatperson som behöver extra hjälp i vardagen eller en förening som behöver talkokraft med hjälp av små händer. Kanske din arbetsplats behöver piggas upp med yngre krafter? Eller någon helt annan hjälpbehövande som vill ha besök av små hjälpredor.

Superhjälparnas programledare Jontti Granbacka snickrar fågelholkar tillsammans med barn från Hakalax daghem
Så här kan det se ut då Superhjälparna spelas in. Här besöker programmet Karleby. Superhjälparnas programledare Jontti Granbacka snickrar fågelholkar tillsammans med barn från Hakalax daghem Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama daghem,Hakalax,Karleby,barn (familjemedlemmar),fågelholkar,tv-inspelning,Jontti,barnprogram,BUU-klubben,jontti granbacka

Under de tidigare säsongerna har olika superhjälpar-barn och daghemsgrupper ryckt ut till hjälpbehövande runt om i Svenskfinland på så kallade "snälluppdrag". Barnen har hjälpt till med bland annat lövräfsning, äppelmostillverkning, städning, festfixande och andra praktiska uppdrag. Kanske du behöver hjälp med något helt annat? Eller känner du någon annan som skulle tycka om att få besök av ett gäng superhjälpande barn?

Hör av dig till Jontti på buuklubben@yle.fi - eller kommentera här under artikeln om du har ett lämpligt uppdrag åt oss! Vi hjälper gärna till!

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP

Nyligen publicerat - Barn

 • Walter: Finalist i MGP 2019

  Walter Wilkman är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Walter Wilkman är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Milla: Finalist i MGP 2019

  Milla Pirjetä är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Milla Pirjetä är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Isabel: Finalist i MGP 2019

  Isabel Rautamo är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Isabel Rautamo är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ida: Finalist i MGP 2019

  Ida Mansikka är en av finalisterna i Melodi Grand Prix 2019.

  10-åriga Helsingforsbon Ida Mansikka är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • No Wifi: Finalist i MGP 2019

  Melvin Nordman och Oliver Svarvar finalist i MGP 2019.

  Duon No Wifi, som består av 12-åriga Melvin Nordman och 11-åriga Oliver Svarvar från Närpes, är en av finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ollie: Finalist i MGP 2019

  Oliver "Ollie" Takanen är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Oliver "Ollie" Takanen är 13 år och bor i Karleby. Han är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Siri: Finalist i MGP 2019

  Siri Norrgård är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Siri Norrgård är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • The L.A.W.: Finalist i MGP 2019

  Loke, Alvar och Wilson är en av finalisterna i MGP 2019.

  Trion The L.A.W., som består av Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.