Hoppa till huvudinnehåll

Behöver du hjälp? Superhjälparna rycker ut med en hjälpande hand!

Jonathan Granbacka håller i en handen av en skyltdocka framför en fullpackad bil.
Känner du någon som behöver hjälp? Superhjälparna förmedlar hjälp! Jonathan Granbacka håller i en handen av en skyltdocka framför en fullpackad bil. Bild: YLE/ Maria Helsing hand,stödjande (hjälpande),barnprogram,hjälp

Barnprogrammet Superhjälparna tar fasta på snällhet och goda gärningar. Det fina är att vi alla oberoende av ålder kan hjälpa till på olika vis och det är viktigt att få känna att ens insats är betydelsefull.

Roligare om alla hjälper till!

Barn är ofta naturligt väldigt hjälpsamma. De gillar att göra saker på riktigt och inte bara på låtsas. Ofta är det vi vuxna som bromsar upp barnens hjälpsamhet, till exempel då det gäller städiver. Vi städar hellre själva för att resultatet kanske blir bättre istället för att sporra till hjälpsamhet och delaktighet. Men visst blir det mycket roligare om alla hjälper till!

Gruppbild på barn från Hakalax daghem som medverkar i första avsnittet av programmet Superhjälparna år 2018
Här är ett gäng superhjälpare från Karleby ut på snälluppdrag. Gruppbild på barn från Hakalax daghem som medverkar i första avsnittet av programmet Superhjälparna år 2018 Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama barn (åldersgrupper),daghem,Karleby,Reflexväst,Hakalax,Hjälpsamhet,superhjälparna

Hjälpbehövande efterlyses!

Inför den tredje säsongen av Superhjälparna som kör igång i mars efterlyses nu vuxna som behöver hjälp med olika praktiska saker. Vi erbjuder 5-10 barn i förskoleåldern som kommer hem till dig tillsammans med programledaren Jontti och hjälper till med en punktinsats under våren. Barnen rycker ut redan i januari så om du behöver hjälp redan från årsskiftet ska du passa på nu och anmäla dig!

Vem kan anmäla sig?

Du kan vara en privatperson som behöver extra hjälp i vardagen eller en förening som behöver talkokraft med hjälp av små händer. Kanske din arbetsplats behöver piggas upp med yngre krafter? Eller någon helt annan hjälpbehövande som vill ha besök av små hjälpredor.

Superhjälparnas programledare Jontti Granbacka snickrar fågelholkar tillsammans med barn från Hakalax daghem
Så här kan det se ut då Superhjälparna spelas in. Här besöker programmet Karleby. Superhjälparnas programledare Jontti Granbacka snickrar fågelholkar tillsammans med barn från Hakalax daghem Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama daghem,Hakalax,Karleby,barn (familjemedlemmar),fågelholkar,tv-inspelning,Jontti,barnprogram,BUU-klubben,jontti granbacka

Under de tidigare säsongerna har olika superhjälpar-barn och daghemsgrupper ryckt ut till hjälpbehövande runt om i Svenskfinland på så kallade "snälluppdrag". Barnen har hjälpt till med bland annat lövräfsning, äppelmostillverkning, städning, festfixande och andra praktiska uppdrag. Kanske du behöver hjälp med något helt annat? Eller känner du någon annan som skulle tycka om att få besök av ett gäng superhjälpande barn?

Hör av dig till Jontti på buuklubben@yle.fi - eller kommentera här under artikeln om du har ett lämpligt uppdrag åt oss! Vi hjälper gärna till!

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.

Nyligen publicerat - Barn

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP 2019 - Nu släpper vi biljetterna!

  Du kan se både genrepet och finalen den 5 oktober.

  Upplev MGP-showen 5.10 i Yles tv-studio i Helsingfors. Biljetter finns både för genrepet tidigare på dagen och den direktsända finalen på kvällen.

 • Prisbelönt animationsserie får inte visas för målgruppen - Rädda Barnen håller inte med: "Barnen har rätt att få skydd mot och kunskap om sexuellt våld"

  Tre av de fyra avsnitten fick en åldersgräns på tolv år.

  Animationsserien Min kropp är min har belagts med åldersgränser som gör att många barn inte får se serien. Rädda Barnen anser att serien lämpar sig för yngre barn, medan bildprogramsnämndens ordförande försvarar åldersgränserna. Svenska Yle är samproducent för serien.

 • Nu finns BUU-klubben med stödtecken

  Dessutom utkommer två andra barnserier med stödtecken.

  Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två andra serier för barn där huvudpersonerna använder stödtecken.