Hoppa till huvudinnehåll

En kanadensisk före detta diplomat gripen i Peking - en kinesisk medborgare förhandlar om borgen i Vancouver

Kinas och Kanadas flaggor.
Kinas och Kanadas flaggor. Bild: EPA-EFE/JASON LEE / POOL Kina,Kanada

Kina har gripit en före detta kanadensisk diplomat. Gripandet av Michael Kovrig kommer en dryg vecka efter att kanadensisk polis arresterade Huaweis ekonomichef Sabrina Meng Wanzhou.

Gripandet av ekonomichefen begärdes av amerikanska myndigheter och ägde rum i Vancouver, på Kanadas västkust.

Kovrig arbetade inte längre för den kanadensiska staten, utan för den icke-statliga organisationen Internationella krisgruppen. Kovrig greps i Peking, men närmare tidpunkt för gripandet finns inte.

Michael Kovrig.
Michael Kovrig Michael Kovrig. Bild: EPA-EFE/INTERNATIONAL CRISIS GROUP Kanada

De kinesiska myndigheterna har inte svarat på frågor om gripandet och inte heller uppgett någon orsak till varför de gripit kanadensaren.

Händelseförloppet i Kina rapporterades i stort sätt på samma gång som domstolen i Vancouver skulle fatta beslut om borgen, gällande Huaweis ekonomichef.

Ingen slump?

Kanadas före detta ambassadör säger till South China Morning Post att det kan vara frågan om en vedergällning. David Mulrone, som var ambassadör i Peking mellan 2009 och 2012, säger att den här typen av respons inte är något nytt från Kinas sida.

Han hänvisar till en incident från 2014. Då greps ett kanadensiskt par kort efter att Kanada, på anmodan av USA, gripit den kinesiska medborgaren Su Bin. Paret Kevin och Julia Garratt anklagades för spionage och satt fängslade till 2016.

Su Bin erkände brott och spenderade knappt fyra år i amerikanskt fängelse.

Både Kina och Kanada står fast

Under helgen har Kinas vice utrikesminister varnat för att händelserna i Vancouver kan komma att få allvarliga konsekvenser.

Kanadas premiärminister Justin Trudou sade i ett uttalande att det är upp till en domstol att bestämma ifall Sabrina Meng Wanzhou ska släppas eller inte.

Från Kanadas håll har man under tisdagen uttryckt djup oro gällande gripandet i Peking.

Under tisdagskvällen meddelade USA:s utrikesministerium att de överväger att utfärda en resevarning för Kina.

Källor: South China Morning Post, Reuters, The Guardian, The Independent

Läs mera:

Chef på Huawei greps i Kanada

Handelsförhandlingarna mellan USA och Kina befaras få sig en törn i och med att det kinesiska företaget Huaweis ekonomichef har gripits. Misstankarna tros handla om att hon brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes