Hoppa till huvudinnehåll

Fackelbärarna redo inför årets luciakröning

William Sandström och Rasmus Korander.
William Sandström och Rasmus Korander. William Sandström och Rasmus Korander. Bild: Yle/Hedvig Sandell frivilliga brandkårer,Rasmus Korander

På luciadagen vänds allas blickar mot luciatrion och Östnylands lucia som ska få sin krona. Något man kanske inte riktar lika mycket uppmärksamhet mot – men som bidrar stort till stämningen på luciadagen – är fackelbärarna.

Det är Borgå frivilliga brandkår som brukar ansvara för luciakröningens fackeltåg. Också i år bidrar de med fackelbärare. Tolv barn och unga i åldrarna 10–17 kommer att sprida ljus under luciadagen

14-åriga William Sandström och 10-åriga Rasmus Korander är två av dem. De hoppas på gynnsamt väder under kröningen.

– Vi hoppas att det inte är halt och inte blåser så mycket. Facklorna får inte slockna, menar Sandström och får medhåll av Korander.

Han har deltagit i fackeltåg under de fem senaste åren.

– Vi går ungefär sex fackeltåg per år, så jag har väl deltagit i närmare 30 tåg.

Fackeltåg vid luciakröning i Borgå.
Kröningen av Östnylands lucia 2015, Anna-Julia Stråhlmann (arkivbild). Fackeltåg vid luciakröning i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman Lucia,anna-julia stråhlmann

Den fyra år yngre Korander deltar i år för första gången i luciakröningens fackeltåg. Han har redan hunnit delta i fem andra fackeltåg tidigare.

Att delta i lucias fackeltåg tycker han att känns ganska spännande. Sandström håller med.

– Det känns bra och emellanåt ganska spännande eftersom där finns mycket folk och det är så trångt.

Båda håller med om att det ändå är roligt. Det är stämningsfullt att lysa upp mörkret med facklor, menar Sandström.

Slocknade facklor som står i en ställning.
De här facklorna kommer att användas i luciadagens fackeltåg. Slocknade facklor som står i en ställning. Bild: Yle/Hedvig Sandell facklor

Den största utmaningen i att vara fackelbärare är att undvika att halka.

– Faller man så gäller det att vara försiktig så att facklan inte fattar eld på någons kläder. Dessutom stannar det upp hela tåget, säger Sandström.

Vare sig han eller Korander planerar att förbereda sig inför luciadagens fackeltåg på något särskilt sätt.

– Vi är vana vid att vara med i fackeltåg och behöver inte förbereda oss så mycket, menar Sandström.

lucia
(Arkivbild) lucia Bild: Yle/Robin Halttunen Lucia,östnylands lucia 2016

Fackeltåg sedan 1868

Borgå FBK ordnade sitt första fackeltåg på Runebergsdagen 1868. Runeberg var själv med och grundade föreningen året innan.

När Runeberg dog ordnade Borgå FBK ett fackeltåg under begravningen och sedan dess har föreningen årligen gått fackeltåg på Runebergsdagen.

Förutom på Runebergsdagen och lucia ordnar de också fackeltåg på julöppningar och vid privata tillställningar, säger Janina Johansson som är viceledare på Borgå FBK:s ungdomsavdelning och mamma till Rasmus Korander.

– Luciadagens fackeltåg är kanske mera högtidligt än de andra. Då är det ofta mera människor än under till exempel julöppningarna.

Janina Johansson.
Janina Johansson. Janina Johansson. Bild: Yle/Hedvig Sandell frivilliga brandkårer,Janina Johansson

Säkra fackeltåg

Trots att det aldrig har skett någon olycka i samband med fackeltågen under Johanssons tid som FBK-aktiv, är de ändå alltid beredda på att ingripa ifall något skulle hända.

– Vi har med oss släckningstäcken. Två vuxna går dessutom längst fram och längst bak i tåget så hjälpen är snabbt där om det händer något.

För att undvika olyckor, säger Johansson, gäller det att vara medveten om hur det blåser. Fackelbärarna bör heller inte gå för tätt intill varandra.

Den största utmaningen är vädret, speciellt vinden, menar Johansson. Är det blåsigt gäller det att vara försiktig. Säkerheten är a och o.

– Det får inte bli farligt för någon, vare sig för fackelbärare eller åskådare.

Luciakröning på Gamla rådhustorget i Borgå.
(Arkivbild) Luciakröning på Gamla rådhustorget i Borgå. Bild: Yle / Jonas Blomqvist anna-julia stråhlmann