Hoppa till huvudinnehåll

Förändrade bussrutter förstärker servicen till Östanåparken, men inte till Nickby gård

HSL's buss
En del invånare är oroliga för att avstånden till hållplatserna ökar. HSL's buss Bild: Yle/Jeanette Winberg HRT,hsl

Bussrutterna till och från Nickby förändras hösten 2019. Linjerna föreslås åka via den nya gatuterminalen vid Stora Byvägen samt via Östanåparken. Invånare i Nickby gård känner sig bortglömda.

Det nuvarande förslaget till förändrade bussrutter för sommaren och hösten 2019 innebär bland annat att ändhållplatserna för linjerna 785 och 985 flyttas från gamla busstationen till Östanåparken.

Samtidigt ökar till exempel antalet turer på linje 985 (Nickby–Tallmo–Kervo station) från hösten 2019 så att intervallet är 30 minuter under vardagar och 60 minuter under veckoslut.

Flera linjer som trafikerat gamla busstationen kör istället längs Borgnäsvägen till gatuterminalen och busshållplatsen för tidsutjämning.

Småhus på området Nickby gård
Invånare i Nickby gård önskar bättre bussförbindelser. Småhus på området Nickby gård Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,Nickby,småhus,Nickby gård

Det rör bland annat linjerna 986 och 987 som samtidigt är de enda som kör via Nickby gård.

Fram till den 9 december hade invånarna möjlighet att ge respons till Helsingforsregionens trafik (HRT) om de planerade ruttförändringarna.

Aktivitet på sociala medier

Inför tidsfristen väcktes under veckoslutet diskussion på sociala medier. I Nickbybornas interna Facebookgrupp uppmanades medlemmarna att engagera sig och ge respons.

- Idag hinner man fortfarande kommentera HRT:s trafikplanering, i vilken det blir svårare för invånarna i Nickby gård att resa till Helsingfors eftersom rutterna 785 och 788 flyttas längre bort, skriver en Nickbybo.

Busshållplats i Sibbo Söderkulla
Arkivbild. Busshållplats i Sibbo Söderkulla Bild: Yle/Sune Bergström hållplatsskylt

- Kommentera! Nu verkar det som om planerarna föreställer sig att det inte bor folk i Nickby annat än i centrum och Östanåparken, skriver en annan.

Juha Salo, styrelseordförande för Samlingspartiet i Sibbo, har bidragit med ett förslag över en möjlig linje som i praktiken är en variant eller förlängning av rutt 986.

Enligt Salos förslag skulle rutten ha en ändhållplats i Nickby gård men fortsätta mot huvudstaden istället för att som i planeringen ha sin ändhållplats vid Sockengården.

Trafikeringsplanen behandlas i januari

Kommentarerna som kommit in gås nu igenom av samkommunens planerare. Därefter granskas trafikeringsplanen ytterligare en gång utifrån kommentarerna. HRT:s styrelse behandlar planen den 22 januari 2019.

Busstidtabeller
Arkivbild. Busstidtabeller Bild: Mikael Crawford/Yle Sibbo,Nickby,Matkahuolto,busstidtabeller

Ändringarna som presenteras i trafikeringsplanen 2019–2020 träder i kraft antingen när sommartrafiken inleds den 17 juni 2019 eller vid övergången till hösttrafik den 12 augusti 2019.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland