Hoppa till huvudinnehåll

Fyra anhängare portas efter misstankar om rasistiska påhopp – själv efterlyser Raheem Sterling bättring av den brittiska pressen

Chelsea-anhängare försöker psyka Raheem Sterling.
Raheem Sterling är van vid att få lyssna på motståndaranhängarnas psykningar. Obs! Personerna på bilden är inte nödvändigtvis de som är misstänkta för rasistiska påhopp. Chelsea-anhängare försöker psyka Raheem Sterling. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Raheem Sterling

Premier League-toppmötet mellan Chelsea och Manchester City slutade i en 2–0-seger för hemmalaget – men det är anhängarnas beteende under matchen som dominerat rubrikerna i Storbritannien de senaste dagarna. Nu meddelar Chelsea att fyra anhängare portats.

Det var ett inkast som blev matchens mest omdiskuterade sekvens. Av helt fel orsaker.

Manchester Citys Raheem Sterling plockade upp bollen och antastades av hemmafansen. Den här gången handlade det ändå inte om ”vanliga” psykningar utan rasistiska påhopp. Videoklipp på incidenten spred sig snabbt på sociala medier och många ansåg att man klart kunde läsa vad anhängarna ropade.

Chelsea och London-polisen meddelade genast att man inlett en förundersökning i ärendet. Polisutredningen pågår fortfarande, men Chelsea meddelar nu att man valt att porta fyra personer, åtminstone tillfälligt.

– Vi finner all form av diskriminering motbjudande, skriver klubben i ett uttalande där man understryker att man kommer att samarbeta med polisen under utredningens gång.

"Kan bara skratta, men måste tala ut"

Raheem Sterling själv tog redan på söndagen ställning till det som skett. I ett inlägg på Instagram skriver stjärnan att han inte kan göra något annat än skratta, men frågar sig samtidigt vilken inverkan den brittiska pressen haft på det rasistiska klimatet inom engelsk ligafotboll.

– Jag är inte den som brukar hålla låda, men i vissa fall måste jag tala ut. Gällande det som hände i matchen mot Chelsea kan jag bara säga att jag inte förväntar mig något bättre, skriver han.

– Därför kan jag bara skratta, fortsätter han.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Good morning I just want to say , I am not normally the person to talk a lot but when I think I need my point to heard I will speak up. Regarding what was said at the Chelsea game as you can see by my reaction I just had to laugh because I don’t expect no better. For example you have two young players starting out there careers both play for the same team, both have done the right thing. Which is buy a new house for there mothers who have put in a lot of time and love into helping them get where they are, but look how the news papers get there message across for the young black player and then for the young white payer. I think this in unacceptable both innocent have not done a thing wrong but just by the way it has been worded. This young black kid is looked at in a bad light. Which helps fuel racism an aggressive behaviour, so for all the news papers that don’t understand why people are racist in this day and age all i have to say is have a second thought about fair publicity an give all players an equal chance.

A post shared by Raheem Sterling x 😇 (@sterling7) on

Efter det riktar Sterling blicken mot två tidningsrubriker. En av Daily Mail, som skriver om hur Citys Phil Foden köpt ett hus för 2 miljoner pund åt sin mor – men också en av samma tidning som kallar den svarta Tosin Adarabioyos så gott som lika dyra husköp ”slöseri av en spelare som aldrig startat en ligamatch”.

– Den här unga svarta killen får genast en negativ stämpel på sig. Det här bidrar till rasism och aggressivt beteende. Så alla nyhetssajter som inte förstår varför människor är rasister har mycket att tänka på, avslutar han.

"Rasismen har bara blivit synlig igen"

Sterling får flankstöd av flera andra mörkhyade Premier League-profiler. Den tidigare spelaren John Barnes, som själv fått bananskal kastade på sig under sin ligakarriär, är uppgiven.

– Rasismen har alltid funnits där, men nu har den bara blivit synlig igen, säger han för BBC.

– Det överraskar inte mig det minsta. Det att det nu kastas in bananskal på planen och att man öppet ropar rasistiska glåpord åt spelare är bara det som var oundvikligt, fortsätter han.

Det var så sent som en vecka sedan som ett bananskal kastades in på plan då Arsenal slog Tottenham med 4–2 på hemmaplan.

Enligt BBC har antalet anmälda fall av rasism inom fotbollen ökat stadigt de senaste åren. Säsongen 2017-18 rapporterades 11 procent fler fall än året innan och det var samtidigt den sjätte året i rad som antalet ökat.

Daily Mail gav svar på tal, också spelarfacket stöder Sterling

Daily Mail försvarar ändå sina rubriker, trots att också spelarfacket PFA gått ut och öppet kritiserat medierna för att vinkla artiklar rasistiskt.

Skribenten som ansvarade för artikeln om Tosin Adarabioyos menar att det handlade om en vinkling på ett då aktuellt ämne.

– Storyn skrevs i januari då det talades mycket om hur tonårsmiljonärerna i Premier League spenderar sina pengar. En dokumentär om ämnet väckte häftig debatt och det här var vårt sätt att haka på, förklarar han för BBC och tillägger att han blivit hotad efter Sterlings inlägg.

Daily Mail har enligt BBC skilda avdelningar som ansvarar för rubrikerna, det är med andra ord inte artikelskribenten som ansvarar för vinklingen i överskriften.

"Pinsamt att skriva om det här år 2018"

Pressbevakningen av Raheem Sterling själv har också mer än ofta varit på tapeten i Storbritannien.

Spelaren själv sade i sommar i The Players’ Tribune att han personligen inte bryr sig det minsta om vad det skrivs om honom, men enligt många är vinklingen på artiklar om Sterling klart negativare än i artiklar om till exempel landslagskollegan Harry Kane.

The Guardians Daniel Taylor efterlyser mer diversitet bland fotbollsskribenterna i landet för att få en verklig ändring till stånd.

– Enligt en studie vara bara åtta av de totalt 456 personerna som bevakade OS 2016 icke-vita. Det lär det ändå inte bli en förändring på inom den närmaste framtiden, skriver han.

– Vi har tagit många steg framåt, men det känns ändå pinsamt att skriva om det här år 2018, fortsätter han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport