Hoppa till huvudinnehåll

Galleribristen i Sibbo tvättas bort i Nickby: ”Här finns rum för skapande processer”

Maikku Huovila och Katja Sågbom med ämbaren i tvätteriet.
Maikku Huovila och Katja Sågbom i galleri Pesula. Maikku Huovila och Katja Sågbom med ämbaren i tvätteriet. Bild: Yle/Mikael Kokkola galleri,Nickby,bildkonst,katja sågbom

Sibbokonstnärerna har redan snart några år saknat en plats för utställningar. I januari öppnar galleri Pesula i Östanåparken.

Ett litet hörn av den stora ståtliga tvätteribyggnaden på det gamla sjukhusområdet är nu vikt för galleriverksamhet.

I de tre nyrenoverade rummen finns mycket kvar som vittnar om tvätteritiderna: stora ventilationsrör korsar tak och väggar, en vattenränna dominerar en långvägg och vitt kakel finns det gott om. Sjukhusbyke tvättades och torkades här fram till 1990-talet.

- När vi nu skapar ett galleri vill vi gärna bibehålla den gamla atmosfären som här finns. Genast då man kommer in genom dörren går ens tankar till historien, säger bildkonstnär Maikku Huovila.

Maikku Huovila och Katja Sågbom sedda genom ett rutfönster.
Maikku Huovila och Katja Sågbom sedda genom ett rutfönster. Bild: Yle/Mikael Kokkola galleri,Nickby,bildkonst,katja sågbom

Det är hon som tillsammans med konstnärskollegan Heidi Savilakso-Saatsi ska ta hand om Pesula de kommande två åren. Allt sker i samarbete med Sibbo konstnärsförening och kommunen.

I Sibbo har konstnärerna en tid kämpat på utan lämpliga lokaler för utställningar.

- Pesula kompenserar nu på ett bra sätt behovet av lämpliga utrymmen. Det nya biblioteket i Nickby saknar ju en plats för galleriverksamhet, säger kulturplanerare Katja Sågbom.

Redan från tidigare präglas hela den stora byggnaden, Artborg 35, av en bred kulturverksamhet med artotek, arbetsrum, musik- och konstskola och den stora återkommande ArtSibbe-utställningen.

- Nu börjar det här allt mer påminna om ett verkligt kulturhus i Nickby.

Fasad på gammalt tvätteri.
Fasad på gammalt tvätteri. Bild: Yle/Mikael Kokkola galleri,Nickby,bildkonst,artborg 35

Gallerientusiasterna hoppas på goda synergieffekter och att skapa något som är mer än ett galleri.

- Här finns nu plats och möjlighet för många olika skapande processer, säger Maikku Huovila. Vi är öppna för allt från workshoppar till att skapa konst och utställningar i den fina miljön på det gamla sjukhusområdet.

Den första konstnären som ställer ut i Pesula är serietecknare Stèphane Rosse. Han fick i fjol motta Sibbos kulturpris och firar vernissage i galleriet den åttonde januari.

Ny konst ställs ut varje månad. I februari tar konstnärskollektivet Valontaivuttajat från Helsingfors över galleriet.

- Nu hoppas vi på många spännande utställningsidéer. Vi har inte ännu slagit fast höstens utställningar och väntar på ansökningar fram till årsskiftet.

Under april, maj och juni är det kulturväsendet i Sibbo som förfogar över Pesula.

Bildkonstnär Maikku Huovila.
Bildkonstnär Maikku Huovila. Bild: Yle/Mikael Kokkola galleri,Nickby,bildkonst,maikku huovila

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland