Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad erbjuder hobbyverksamhet åt skolbarn – ska motverka ensamhet

Skolbarn går längs gata
Skolbarn går längs gata Bild: Yle/Fredrika Sundén skolelever,barn i skolåldern,elever,Fotgängare,vinter,trottoarer,barn (åldersgrupper),Lovisa

Nästa höst kommer Jakobstad att erbjuda mer hobbyverksamhet åt skolbarn. Målet är att kunna erbjuda mer idrott och kultur åt elever från årskurs tre.

Bakgrunden är en motion av Annica Haldin (SFP).

- Eftis slutar från årskurs tre så jag ser att treorna är ganska ensamma. En meningsfull fritid är jätteviktig i stället för stillasittande och ensamhet, säger Haldin.

Låg tröskel att delta

Redan nu erbjuder både föreningar och staden en rad olika verksamheter efter skoldagen. Bland annat musik- slöjd- och bokklubbar. Enligt Haldin är det bra verksamhet, men hon vill se mer verksamhet med låg tröskel.

- Det där är väldigt riktad verksamhet. Och det är bra, det ena utesluter inte det andra. men jag tänker mig pröva-på-tillfällen inom idrott och kultur.

Verksamheten ska enligt planen vara avgiftsfri och fungera enligt drop - in principen så vem som helst kan delta.

Kan locka inflyttare

Bildningsverket ska nu söka finansiering för verksamheten och enligt beslutet ska den inledas hösten 2019. Staden ska också diskutera med föreningar som kan ha intresse av att ordna något för barnen.

- Det här kan bli hur bra som helst. Och att staden ordnar verksamhet för barnfamiljer kanske leder till att vi får nya invånare också då vi satsar på barnfamiljer, säger Haldin.