Hoppa till huvudinnehåll

Laser har ännu inte slagit igenom som ett alternativ till nyårsraketer i Västnyland

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Fyrverkeriet i Pojo får konkurrens av Hangö vid nyår. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,raket,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland

Svartåföreningen IK Trissan säljer raketer inför nyåret och har gjort det i 15 år.

Försäljningen som pågår under fem dagar ger kring 3 000 euro.

- Det är en viktig inkomstkälla för en liten förening. Konkurrensen från andra föreningar är hård men inkomsten brukar ändå vara ungefär densamma från år till år, konstaterar Thomas Forsman som ansvarar för raketförsäljningen och har gjort det i fyra års tid.

Viktiga inkomster för föreningen

Största delen av idrottsföreningens årsinkomst kommer från understöd för talkoarbete som medlemmarna utför på olika banor.

Barn står i rad och väntar att startskottet ska gå.
Inkomsten från raketförsäljningen är viktig för skidåkarna. Barn står i rad och väntar att startskottet ska gå. Bild: Yle/ Maria Wasström Västnyland,Raseborg,Svartå, Raseborg,ik trissan

Det måste alltid finnas en försäljare bakom disken som har avlagt ett prov för att få sälja raketer. Provet tar upp lagtexter och paragrafer.

- Det är 50 frågor och om jag minns rätt så måste man svara rätt på 42 av dem för att klara provet. Sen får man intyg på att man har rätt att sälja raketer i 10 år, förklarar Thomas Forsman.

IK Trissan säljer Rakeettitukkus raketer och varje morgon hämtar föreningen själv nya från lagret i Virkby.

Det är tillåtet att förvara en liten mängd raketer i butiken över natten men de räcker inte till så det behövs påfyllning varje dag.

Miljön och husdjuren syns inte i summorna

Idag vill endel frångå det traditionella fyrverkeriet av miljöhänsyn och hänvisar också till skrämda husdjur.

Varje år är det någon som kommer fram och vill diskutera frågan, bekräftar IK Trissans Thomas Forsman som har hört argumenten men inte märkt att de skulle ha påverkat inkomsterna från försäljningen.

- Alla är berättigade till egna åsikter. Men nog har det ju alltid funnits husdjur och det har alltid skjutits raketer. Så kanske det inte är så farligt om det skjuts litet en gång per år.

Lasershow istället för raketer?

Esbo stad har infört en lasershow istället för fyrverkeri vid nyår. Det är ett alternativ som också kan övervägas på andra håll.

Med tanke på de utsläpp som raketerna orsakar i luften och omgivningen får man kanske som arrangör vara beredd på restriktioner och minskade inkomster.

Försäljningsskåp med fyrverkeripjäser och priser.
Försäljningsskåp med fyrverkeripjäser och priser. Bild: All Over Press fyrverkerier,handel,ekonomi,nyår,fyrverkeripjäser

- Jag har nog på känn att det kommer att minska efter hand. Riktigt säkert. Då måste man ju ställa sig frågan hur länge man som en liten förening ska fortsätta sälja innan det blir olönsamt.

Forsmans bedömning är att det om så är fallet kan bli aktuellt att avrunda raketförsäljningen inom de närmaste fem åren.

- Om det har minskat så mycket att man helt enkelt inte ids stå där och sälja längre.

Proffs eller amatörer som får smälla?

Fjorton organisationer påtalar i ett medborgarinitiativ att bara professionella borde få sköta fyrverkerier.

Thomas Forsman skriver inte riktigt under det, bland annat för att föreningen då skulle gå miste om sin försäljning.

- Nog vet väl största delen av dem som skjuter raketer hur man gör. Vi brukar poängtera hur man ska skjuta. Och så säljer vi mycket skyddsglasögon.

Hangö skjuter gemensamt och stort

Fyrverkerifantasterna laddar upp också i Hangö där arrangörerna lovar något utöver det vanliga.

Företagaren Anders Augustsson håller i trådarna för föreningen Hangö fyrverkerikonst.

porträtt av man utomhus
Företagaren Anders Augustsson är eldsjälen bakom fyrverkeriet i Hangö. porträtt av man utomhus Bild: Yle / Christoffer Westerlund fyrverkerier,Hangö,nyår,Nytt års fyrverkeri,föreningen Hangö fyrverkerikonst

- Det var flera i Hangö som hade pratat om att ordna ett stort gemensamt fyrverkeri. Sen så släppte jag nu mig bara ivrig och här är resultatet.

Föreningen grundades i början av året för att främja fyrverkerikonsten i staden. Medlemmarna är lokala företag och privatpersoner.

Nu säljer man också små lampor till nästa års fyrverkerishow på Forneldarnas natt och slår samtidigt ett slag för joulupuu-insamlingen.

Hälften av summan går till en julklapp till medellösa barn i Hangö, den andra hälften går till fyrverkerier.

Avfyras från Drottningberg

Ursprungligen var det tänkt att nyårsfyrverkeriet ska gå av stapeln på Fabriksudden men nu är det trots allt Drottningberg som gäller.

- I och med att vi fick mera understöd blev också bomberna större. Det gjorde att Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) kräver större säkerhetsområden för fyrkverkerierna. Drottningberg är annars också bäst, säger Anders Augustsson.

Enligt honom har publiken den bästa åskådarplatsen på den motsatta stranden invid Hangö segelförenings hus.

Nyårsfyrverkeriet i Hangö fungerar som ett alternativ för alla raketintresserade ortsbor som inte orkar eller kan ta sig till nyårsfyrverkeriet i Pojo.

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Fyrverkeriet i Pojo är mycket populärt. Nyårsraketer i Pojo i Raseborg Bild: Yle/Patrik Rosström Nyårsafton,fyrverkeripjäser,fyrverkerier,fyrverkeri,Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland

Och vill man så hinner man med båda. I Pojo smäller det nämligen klockan 18 medan man i Hangö kör igång klockan 21.

Miljöhänsyn kan bana väg för ny trend

När det gäller alternativet att ge en lasershow istället för att avfyra raketer är Anders Augustsson nog med på noterna.

- Laser är ett bra alternativ, som ett komplement. Mindre krut och mera lampor som går att styra. Det är nog ditåt vi är på väg.

Också om det ännu inte är aktuellt för Hangös del så tror Augustsson att den nya trenden blir att kombinera de två.

Det tar ungefär två veckor att planera ett fyrverkeri och här är flera människor involverade i förberedelserna.

Förutom tillstånd och praktiska arrangemang ingår musiken som en viktig komponent. Den ska synkroniseras med raketerna, förklarar Augustsson.

- När det "pamar" uppe i luften ska det "pama" i högtalarna tillika.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland