Hoppa till huvudinnehåll

Olagligt för barn i Esbo att ge presentkort i julklapp till läraren: "Förvånad om present till en underbetald lärare anses vara muta"

En samling påsar med julklappar.
Föräldrar i Esbo som tänkt ge presentkort i julklapp till barnens lärare får nu lov att tänka om. En samling påsar med julklappar. Bild: Yle/Christoffer Kaski julklappar,Presenter

Inför jul har Esbo stad meddelat föräldrar till barn i skolor och daghem att den planerade julklappen till läraren kan anses vara olaglig. Staden påpekar att en gåvas pengavärde ska vara litet och presentkort anses olagliga. En förälder förundrar sig över hur en gemensam present från klassen till en underbetald lärare kan anses vara en muta.

I meddelandet som har skickats via kommunikationsverktyget Wilma står att gåvor från vårdnadshavare eller barn till daghems- eller skolpersonal ska ha ett relativt litet pengavärde. Om en grupp eller en klass gemensamt samlar in pengar för en present ska summan vara saklig, 1 till 3 euro.

Henrik Ramm-Schmidt, ordförande för föräldraföreningen vid Finno skola, förundrar sig över stadens linje.

- Personligen och som ordförande för föräldraföreningen tycker jag att policyn är lite väl tilltagen. Det framkommer inte heller varför man vill sätta en så stram linje, säger han.

Presentkort vanlig gåva till lärare, men gåvan är olaglig enligt staden

- Jag pejlar det här mot privata bolags julklappar och om staden drar en linje på 1-3 euro är det ganska långt ifrån vad skattemyndigheterna anser vara en ringa present, säger Ramm-Schmidt.

- Om en klass inte samlar in pengar för en gemensam present är 1 till 3 euro för en gåva ganska lite. Jag skulle vara förvånad om en gemensam present från klassen till läraren, som gjort ett gott jobb och sannolikt är underbetald, anses vara en muta.

Ramm-Schmidt vill gärna ge lite mer värdefulla presenter till sina barns lärare. Han anser att en gemensam present som hela klassen samlat ihop pengar för kan kosta 50-100 euro.

- Nästan alla år har mina barns klasser gett gemensamma presenter där varje barn betalat 4-5 euro. Ganska ofta har det varit presentkort. Det anses bland föräldrarna vara det fiffigaste.

Enligt stadens anvisningar om gästfrihet är presentkort inte en fiffig gåva utan den bryter mot lagen.

I Wilma-meddelandet står att gåvor i form av pengar eller presentkort får personalen inte alls ta emot. Det motiveras med stadens anvisningar om gästfrihet. I anvisningarna slås fast att det är olagligt att ta emot pengar för verksamhet som hör till arbetet. Presentkort kan jämföras med pengar.

Esbos anvisningar om gästfrihet finns till för att trygga oberoendet hos tjänstemännen och för att de inte ska göra sig skyldiga till mutbrott.

Barbro Högström sitter i en grön soffa.
Barbro Högström. Barbro Högström sitter i en grön soffa. Bild: Yle / Ted Urho skolbråk

"Hoppas vi kan gå från materiella gåvor till att uppskatta varandra som de människor vi är"

Direktör Barbro Högström vid Svenska bildningstjänster i Esbo svarar så här på frågan om vad en föräldrar får ge till sitt barns lärare:

- Om man lever i Svenska bildningstjänsters anda, där vårt mål är en känsla av sammanhang, så kunde man ge en gåva varje dag. Det handlar om att bemöta varandra respektfullt och uppskatta varandra. Både bland personalen, mellan personal och föräldrar och mellan föräldrar och barn. Jag tycker alla borde gå in för att göra vardagen trevlig för varandra. Varje dag, inte enbart till jul och vårfester, säger Högström.

Det låter lite flummigt. Vad kan man rent konkret ge och vad får det kosta?

- Jag är inte rätt person att bestämma vad det får kosta. Vi har gett ut anvisningarna där vi talar om en rimlig summa. Det är viktigt att komma ihåg att en rimlig summa är olika för olika familjer. Jag hoppas vi kan gå från materiella gåvor till att uppskatta varandra som de människor vi är och för det vi gör tillsammans. Jag tror det är motiverande för personalen om föräldrarna visar sin tacksamhet varje dag.

Vad är det du försöker säga, att föräldrar inte nu behandlar lärare bra?

- Nu vänder du mina ord. Jag tror att vi alla glömmer bort att ge uppmuntran till varandra. Jag vill inte påpeka att föräldrarna möter personalen dåligt. Det är en guldkant varje dag att säga god morgon, tack och adjö. Jag tror var och en glömmer det.

Enligt Högström har frågan nu aktualiserats

Högström säger att orsaken till att Esbo stad nu gick ut med det här meddelandet till vårdnadshavarna var att frågan har "aktualiserats".

- Vi ville påminna personalen om linjedragningen och ansåg då att det är hyggligt att samtidigt meddela föräldrarna om anvisningen, som redan är flera år gammal.

På vilket sätt har det aktualiserats nu?

- Det har kommit fram i olika diskussioner. I vår strategi har vi diskuterat olika sätt på vilka vi kan stöda familjer som har det jobbigt. Kommunallagen talar om att alla ska bemötas likvärdigt.

Helsingfors stad har inte liknande anvisningar när det gäller gåvor till lärare.

Direktören för den svenska servicehelheten vid sektorn för fostran och utbildning, Niclas Grönholm, skriver i ett mejl att staden gärna ser att eventuella gåvor är småskaliga.

"Vi rekommenderar inte gåvor ur jämlikhetsperspektiv. Lärare måste naturligtvis själv som tjänsteman ta ansvar för vad som är sakligt och småskaligt för utövandet av sin tjänst", skriver Grönholm.

Inte heller i Vanda finns några liknande anvisningar. Anders Vikström, direktör för det svenskspråkiga resultatområdet i Vanda, säger att han inte ens har tänkt på saken.

- Men det kan vara bra med begränsningar så det inte blir press mellan föräldrar om att köpa en bättre present än grannen.

Länsiväylä var först med nyheten om Esbos stads anvisningar om presenter till lärare.

Vad tycker du är den lämpligaste gåvan till läraren?

Ett presentkort av klassen
43.4% (705 röster)
En blomma
15.9% (259 röster)
Jag tycker inte man ska köpa presenter till läraren
13.1% (212 röster)
Annan gemensam present av klassen
12.9% (209 röster)
Choklad eller annat gott
5.7% (92 röster)
Ett tackkort räcker
4.4% (72 röster)
Något som eleven själv gjort
3.2% (52 röster)
Något annat, vad? Svara i kommentarsfältet
1.4% (23 röster)
Antal avgivna röster: 1624