Hoppa till huvudinnehåll

Sista sillarna från Åbo på årets julbord - nu flyttas produktionen till Polen

Vesta sillburkar
Vesta sillburkar Bild: Orkla Finland sill,Orkla Confectionery & Snacks Finland,Västanfjärd,Vesta,Orkla Foods Finland,Åbo Fisk Ab

De sista Tiira-, Vesta- och Ahti-sillarna har packats in i sillburkar i Orklas fabrik i Åbo, och de sista arbetstagarna lämnar snart fabriken eftersom fabriksägaren har beslutat att flytta produktionen utomlands.

Nästa år kommer julsillarna att vara tillverkade i Polen. Det skriver Turun Sanomat på tisdagen.

Tiira fyllde i år 100 år och är ett av Finlands äldsta varumärken för produkter som fortfarande tillverkas. Det var år 1918 som de första sillprodukterna tillverkades av Waldemar Söderlund i Västanfjärds konservfabrik.

Konservfabriken blev med tiden Åbo Fisk Ab, där man sedan år 1949 utvecklade Vesta-sillen, som fick sitt namn från Västanfjärd. Sillarna packades för hand i Åbo, ända till denna höst.

Samarbetsförhandlingarna ledde till att 48 sägs upp

I våras beslutade Orkla Foods Finland att lägga ner produktionen vid fabriken i Åbo. Efter samarbetsförhandlingar beslutades att 48 personer sägs upp.

Cirka 60 arbetsplatser blir kvar i Åbo, bland annat inom administrationen, logistik, försäljning och marknadsföring.

Orsaken till att fabriken stängs är enligt Orkla den svaga lönsamheten för de grönsaks- och sillprodukter som tillverkats i Åbo, minskade försäljningsvolymer och den skärpta priskonkurrensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland