Hoppa till huvudinnehåll

Sju av tio finländare tänker köpa julskinka i år – miljöförening: Vi måste ändra våra köttvanor

Julskinka
Julskinka Bild: Mostphotos julskinka,Skinka,kött,mat

För många finländare är julskinkan fortfarande en självklarhet på julbordet. Men med tanke på klimathotet kan det kännas relevant att se över vad man serverar på julbordet, enligt Vasa miljöförening.

Matti Tuomaala, ordförande för Vasa miljöförening, har inte ätit julskinka på många år.

- För mig är det en klimatfråga. Köttproduktion förorsakar så mycket utsläpp av växthusgaser att jag strävar efter att undvika kött och istället äta vegetariskt.

Matti Tuomaala, ordförande för Vasa miljöförening
Matti Tuomaala. Matti Tuomaala, ordförande för Vasa miljöförening Bild: Yle/Anna Kurtén klimatförändring,Matti Tuomaala

Förra julen tillagade Tuomaala vegansk seitanskinka gjord på vetegluten. Man klarar sig också långt med vegetariska lådrätter, säger han.

- Jag minns från min egen barndom att julskinkan var nästan som en kronjuvel på julbordet. Men vi är tvungna att börja ersätta kött med annat. Att äta vegetariskt är den största gärningen var och en kan göra för att påverka klimatförändringen.

6-7 miljoner kilo skinka per år

Ändå har julskinkan fortfarande en stark ställning på det finländska julbordet.

Varje jul äter finländarna 6-7 miljoner kilo julskinka enligt köttproducenternas branschförening Lihatiedotus. I år tänker sju av tio finländare köpa julskinka, enligt en enkät som Lihatiedotus har beställt.

De största skinkätarna är 45-54-åriga män. Minst skinka äter 15-24-åriga kvinnor.

I år har antalet finländare som tänker köpa julskinka minskat med tre procentenhete.

Men på lång sikt syns ingen stor förändring i finländarnas konsumtion av julskinka, säger Riitta Stirkkinen, informatör på Lihatiedotus.

- Siffrorna har sett ut ungefär på samma sätt i många år.

"Viktigast att minska köttimporten"

Tomas Långgård, svinfarmare och ordförande för Österbottens svenska producentförbund, säger att man inte gör någon stor klimatgärning om man slopar julskinkan.

Porträtt av Tomas Långgård.
Tomas Långgård. Porträtt av Tomas Långgård. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträtt,tomas långgård

- Nej, absolut inte. Ser man på klimatpåverkan från jordbruk och köttproduktion är den egentligen ganska liten. Omkring tio procent av utsläppen kommer från jordbruket varav hälften från köttproduktionen.

- Det är de stora kolkraftverken som är de verkliga miljöbovarna. 70 procent av koldioxidutsläppen kommer från energiproduktionen.

Långgård säger att det är importen av kött som borde minska.

Tre grisar inne i ett svinhus.
Tre grisar inne i ett svinhus. Bild: Yle/Sofi Nordmyr svin,svinskötsel (ekonomi)

- Vill man göra en klimatgärning genom att minska köttkonsumtionen borde man minska på konsumtionen av importerat kött. Importerat kött belastar klimatet mer genom transporter.

Matti Tuomaala säger att det redan är en stor förändring med tanke på klimatet om vi minskar på köttätandet med hälften.

- Så om man ändå vill njuta av julskinkan på julen kan man dra ner på köttkonsumtionen under resten av året. Då är det redan mycket bättre för klimatet.