Hoppa till huvudinnehåll

Skottlossning i Strasbourg - minst tre döda och flera skadade

Den strålande julgatan i Strasbourg övertagen av utryckningsfordon.
Julgatan i Strasbourg övertagen av blåljus Den strålande julgatan i Strasbourg övertagen av utryckningsfordon. Bild: AFP / Lehtikuva Strasbourg,attentat

En skottlossning ägde rum nära Strasbourgs julmarknad på tisdagskvällen. Minst tre personer har omkommit och flera skadats.

Skottlossningen började lite före tio på kvällen finsk tid.

Frankrikes president Emmanuel Macron har skickat landets inrikesminister till staden.

Europaparlamentet är nedstängt. De som arbetar inne i parlamentet har varnats och hålls nu inne i byggnaden, för sin egen säkerhet. Plenum pågår för tillfället i Strasbourg.

EU-parlamentets talman har kommenterat händelsen på Twitter. Terror och kriminalitet ska inte få påverka parlamentet, skriver Antonio Tajani.

Två poliser under kvällen den 11 december.
Två poliser i Strasbourg under kvällen den 11 december. Två poliser under kvällen den 11 december. Bild: EPA-EFE/JEAN-MARC LOOS FRANCE OUT / SHUTTERSTOCK OUT / NO MAGS SALES Strasbourg,Frankrike,skottlossning

Gärningsmannen är enligt myndigheterna beväpnad och ännu på fri fot. Polisen har identifierat gärningsmannen som en 29 år gammal man född i Strasbourg.

Enligt franska medier är han prickad som en riskperson och han skulle förhöras i veckan. Försök att arrestera mannen tidigare under dagen rapporteras i franska media.

Gärningsmannen ska nyligen ha varit involverad i en våldsam incident, vilken enligt rapporter involverar en 16 åring.

En och en halv timme efter skjutningen har inget motiv klargjorts och eventuellt länkar till terrorism har inte klarlagts.

Fullt av ambulanser i julgatans sken i Strasbourg.
Tre döda och flera allvarligt skadade har tagits om hand. Fullt av ambulanser i julgatans sken i Strasbourg. Bild: AFP / Lehtikuva Strasbourg

Strax efter midnatt finsk tid rapporteras gärningsmannen vara omringad och skottlossning med polis ska ha ägt rum. Delar av staden är nedstängda. Stadens invånare och besökare kan inte röra sig fritt.

Källor: Reuters, France24

Artikeln uppdaterad 11.12.2018 kl. 6.57 med ändringar i siffran på antalet döda. Tidigare rapporterades det om fyra döda, men enligt myndigheter handlar det om tre dödsfall.