Hoppa till huvudinnehåll

Stormigt möte i Vita huset kan resultera i budgetkaos och julstängning

Trump håller upp anteckkningar om murens fördelar, Pelosi och Schumer tveksamma, i bakgrunden journalister.
President Donald Trump i Vita huset, i högljudd debatt med demokraterna Schumer och Pelosi Trump håller upp anteckkningar om murens fördelar, Pelosi och Schumer tveksamma, i bakgrunden journalister. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Nancy Pelosi,Charles Schumer,Vita huset,budgetpolitik,förhandling,Direktsändning

President Trump hotar igen med stängning av statsförvaltningen. Ett möte med den demokratiska partiledningen urartade i tv-sänd munhuggning om gränsskydd och murbygge.

Mötet i Vita huset inleddes som vanligt med en kort möjlighet för pressen att ta bilder och för presidenten att säga några artiga ord. Det fototillfället drog ut till en öppen förhandling i 15 minuter.

I besöksstolarna satt demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer, och Nancy Pelosi som väntas återkomma som talman i representanthuset nu när demokraterna har återvunnit majoriteten.

Första mötet efter valet

Värdarna var president Donald Trump och vicepresident Mike Pence, som har en formell post också som talman i senaten. Några andra representanter för republikanska partiet var inte närvarande.

Det var det första mötet mellan presidenten och demokraterna efter mellanårsvalet. De har inte mötts ofta före valet heller.

Det är snart ett år sedan man försökte koppla ihop anslag för muren och de s.k. Daca-barnen. Men kompromissen om de illegala flyktingbarnen säckade ihop, det blev en kort "shutdown". Man har inte fått någon lösning sedan dess.

Den gamla kongressen sitter ytterligare några veckor. De nya medlemmarna i senaten och representanthuset svärs in den 3 januari

Muren mot Mexiko delar USA

President Trump inledde med de frågor man kan nå enighet om, en kriminalreform och jordbrukslagstiftningen som ska godkännas inom kort.

Frågan om en gränsmur mot Mexiko är desto svårare, medgav president Donald Trump. Hans slutsats är att han vill ha 5 miljarder dollar i budgeten för 2019.

Demokraterna anser att så stora anslag inte behövs för muren. Tidigare års anslag har inte heller använts till fullo. Men presidenten har ett vallöfte att infria, även om det inte längre är tal om att Mexiko ska betala för muren.

Trump hotar med att stoppa hela budgetuppgörelsen. Då måste statsförvaltningen stänga några dagar före jul. Pengarna är slut för säkerhetsförvaltningen och ministerierna för jordbruk, inrikesärenden och domstolarna.

"Stora framsteg - också i Israel"

President Trump skröt med hur stora framsteg muren har haft. Flera delar av muren är under renovering eller nybyggnad med tidigare anslag, sa Trump.

Muren stoppar effektivt illegal invandring och smuggling, sa presidenten. Han jämförde också med Israels mycket effektiva mur mot palestinierna.

Trump hänvisade till ”karavanen” av flyktingar som nu väntar i Mexiko. På kort tid har gränsbevakningen stoppat tio terrorister som försökt ta sig in, hävdade presidenten.

Nancy Pelosis artigheter tände Trump

När presidenten gav ordet åt Nancy Pelosi tackade hon artigt för möjligheten att mötas och jobba över partigränserna för det amerikanska folket.

Pelosi utgick från att amerikanernas flertal inte vill ha kaoset med stängning av förvaltningen på grund av budgetoenigheten. Det retade upp Trump och ledde till ett gnabb som fortsatte i tio minuter.

Vicepresident Pence sade inte ett ord under den öppna delen av förhandlingarna, president Trump talade desto mer. Han och de två demokraterna överröstade och avbröt varandra.

Det var presidenten som ville ge pressen en möjlighet att ta bilder. Men att det skulle bli en politisk debatt tycktes överraska demokraterna. Både Pelosi och Schumer försökte avbryta och hänvisa till fortsatta diskussioner utan pressens närvaro.

Trump och Schumer med olika slags kroppsspråk
Schumer fick Trump att ta ansvar för stängningen. Trump och Schumer med olika slags kroppsspråk Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Charles Schumer,Vita huset,kroppsspråk (gester)

Grälet försvårade kompromissandet?

USA har också tidigare drabbats av stängningar av förvaltningen. Det beror på att man gör överenskommelser om finansiering av olika delar av förvaltning och projekt som inte följer kalenderåret.

Kompromisserna är svåra att nå och har ofta en deadline för när de måste förnyas. Nu vill presidenten ha fem miljarder dollar för murbygget, annars stoppar han resten av budgetpaketet.

Politiska bedömare i huvudstaden misstänker att det öppna grälet ökar risken för budgetkaos och stängning av förhandlingen.

Muren har än en gång blivit en prestigefråga, trots att presidenten antydde att han inte kräver hela muren på en gång. Demokraterna sa bestämt att också de är för en förstärkt gränssäkerhet, men inte muren.

Presidenten får ansvaret

Stängningen av statsförvaltningen är en fråga där båda parter beskyller varandra. I slutet av mötet meddelade president Trump att han tar ansvar för stängningen som blir nödvändig om han inte får som han vill.

Den gamla kongressen hinner ännu rösta om frågan. Där har republikanerna majoritet i både representanthuset och senaten.

Efter årsskiftet blir det svårare för presidenten att få igenom sina förslag, eftersom demokraterna då har majoritet i representanthuset.

Vid tisdagens möte var Trump ändå stolt över valsegern i senaten, där den republikanska majoriteten förstärktes med några mandat.

Källor: PBS, New York Times, Washington Post

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes