Hoppa till huvudinnehåll

Två ryska strategiska bombplan har landat i Venezuela - alla är inte nöjda med ryska bombplan i Sydamerika

Ett Tu-160 som precis har landat i Venezuela.
Ett av de två bombplanen som landat i Venezuela. Ett Tu-160 som precis har landat i Venezuela. Bild: AFP / Lehtikuva bombplan,Tupolev Tu-160

Ungefär en vecka efter att Venezuelas president Nicolas Maduro besökte Moskva landar två stycken strategiska bombplan i Venezuela.

Det är frågan om två stycken flygplan av modellen Tu-160. Flygplanen kan bestyckas med både konventionella robotar och med kärnvapen. I den västra hemisfären har flygplanen kodnamnet "Blackjack".

Flygplanen är utvecklade under kalla kriget. De kan flyga två gånger ljudets hastighet och har en räckvidd på drygt 12 000 kilometer.

Det finns inga rapporter om huruvida flygplanen är beväpnade eller inte.

Utöver bombplanen har Ryssland även skickat ett transportplan och ett långdistansflygplan till landet.

Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu mötte sin venezuelanska motpart förra torsdagen. Efter mötet sade Sjojgu att flygplanen är en del av ett bilateralt militärt samarbete.

Inom ramarna för samarbetet kommer ryska militära flygplan att landa i Venezuela och fartyg från den ryska flottan att ta i land.

Målet med samarbetet är att förnya ryska vapensystem som Venezuela har.

Mike Pompeo är negativ

Den amerikanska utrikesministern är inte nöjd med vad som pågår. Pompeo skriver på Twitter att det är fråga om två stycken korrupta stater som ödslar pengar medan deras invånare lider.

Hoppa över Twitterpostning

I ett uttalande från Kreml kallar man Pompeos uttalande opassande och odiplomatiskt. Uttalandet kommer från Dmitrij Peskov, som är talesman för Rysslands president Vladimir Putin.

I sitt uttalande beskriver Peskov flygrutten och påpekar att flygplanen strikt har följt alla regler.

Källor: Time, Washington Post, TASS

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes