Hoppa till huvudinnehåll

Aktia Bank: Ekonomin mattas av i hela världen

Ett fartyg ägt av danska bolaget Moller-Maersk i hamnen i Rotterdam.
Ett fartyg ägt av danska bolaget Moller-Maersk i hamnen i Rotterdam. Bild: EPA/CLAUS BJORN LARSEN DENMARK OUT Rotterdam,hamn,Containerfartyg,varvsindustri,export,import,container

Aktia Bank skruvar ner sin prognos för den ekonomiska tillväxten nästa år från 2,2 procent till 1,8 procent. Det är de osäkra utsikterna för världsekonomin som ligger bakom justeringen.

Aktias chefsekonom Heidi Schauman säger att det handlar om en inbromsning i ekonomin, inte en kollaps.

- I världsekonomin finns det för tillfället många osäkerhetselement som påverkar utsikterna. Speciellt den sämre ekonomiska situationen i Europa påverkar Finlands prognos eftersom Europa är viktig för Finlands utrikeshandel.

För hela euroområdet förutspår Aktia en tillväxt på 1,5 procent under 2019.

- Vår förväntning är fortfarande att ECB kommer att höja styrräntan en gång under andra halvan av 2019. Brexit och Italien kan dock rubba hela kontinentens ekonomi.

Den ekonomiska tillväxten i världsekonomin mattas av. I augusti trodde banken på en tillväxttaxt på 3,8 procent - nu är bankens prgnos 3,4 procent.

Enligt Schauman är skuldsättningen fortfarande ett stort orosmoment. I vissa regioner har skuldsättningen till och med ökat, såsom i Kina.

- Gamla skulder har inte betalats och nya osäkerhetsfaktorer har redan uppkommit”, säger Schauman.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes