Hoppa till huvudinnehåll

Cupcakes med söt och salt topping

Pauls två söta och salta cupcakes
Pauls söta och salta cupcakes. Pauls två söta och salta cupcakes Bild: YLE/Strömsö Strömsö (tv-program),Cupcake,koppkakor

Det finns cupcakes i alla möjliga tänkbara smaker och färger. För oss nordbor är de väl lite som en muffin med glasyr på. Pauls två koppkakor passar perfekt till glögg och ger julen en liten extra krydda.

Mängd: 12 personer - tillredningstid: 65 minuter ( förberedelsetid: 45, koktid: 20 )

Cupcakes (koppkakor)

Ingredienser

 • 100 g smör
 • 275 g socker
 • 80 g ljus sirap
 • 2 st ägg
 • 350 g vetemjöl
 • 15 g bakpulver
 • 7 g mald kanel
 • 3 g mald ingefära
 • 5 g mald nejlika-
 • 250 g mjölk

Gör så här:

 1. Smält smöret och låt det svalna.
 2. Vispa ägg och socker pösigt.
 3. Tillsätt bakpulver, kanel, nejlika, ingefära, sirap och mjölk. Vänd in vetemjöl och avsluta med smöret.
 4. Häll upp i små muffinsformar eller större ischokladformar. Grädda på 175 C tills fasta, men saftiga (testa med en tandpetare), ca 10-15 minuter.

Salt topping med ost

Koppkaka med mögelost och vindruvor
Koppkaka med mögelost och vindruvor Bild: YLE/Strömsö koppkakor

Ingredienser
 • 100 g mögelost
 • 50 g färskost philadelphia
 • 1 bunt gröna vindruvor
 • 1 bunt citronmeliss

Vispa ädelost med färskost och spritsa på cupcaken toppa med halv liten vindruva och citronmellis.

Söt topping med karamellmaräng

Koppkaka med karamell och pecannötter
Koppkaka med karamell och pecannötter Bild: YLE/Strömsö koppkakor

Ingredienser
 • 3 dl avhängd gräddfil
 • 150 g strösocker
 • 50 g vatten
 • 75 g äggvita
 • 0.5 dl pecannöt

Gör så här:

 1. Koka vatten och socker till mörk karamell.
 2. Släck med 1 dl kallt vatten och koka upp igen till 115 C.
 3. Börja vispa äggvita och låt karamellen koka tills 124 C.
 4. Tillsätt karamellen till äggvitan i en tunn stråle. Vispa tills blandningen är kall.
 5. Toppa cupcaken med gräddfil (en liten klick).
 6. Spritsa karamellmaräng runt och över.
 7. Toppa med pecannöt och eventuellt lite spritsad choklad.

Nyligen publicerat - Mat och dryck

 • Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

  "Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

  Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost Det har varit svårt för mig att hitta en pizzabotten utan vetemjöl som ändå är god....Den här är toppen! Glutenfri och för vänner av ost. Enkel att tillreda och lyckas alltid. Fyllningen och såsen kan man välja själv enligt smak.

 • Champinjon-Mifusås. Enkelt gott och nyskapande

  Den är god, säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

  Jag itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där".

 • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

  "Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

  Ja arbeitar sjölv som kock, viri rej i 22år. Ja itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där". Matlagasi eint na rymndvetenskap, hä e bara ti lägg trollkarlshattn på hövo.

 • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

  En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

  Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

 • Läckra glutenfria zucchinitortillas

  Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

  Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

 • Andra veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.