Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentarikern Nils Torvalds i Strasbourg: "Vid julmarknadens ingångar stod det ganska många nyfikna, men också en hel del militär och polis"

Nils Torvalds
Nils Torvalds Bild: Sakari Luhtala / Yle val (samhälleliga händelser),presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Yle valgalleri,Nils Torvalds,Svenska folkpartiet i Finland

SFP:s EU-parlamentariker Nils Torvalds befann sig på ett möte då skottlossningen inträffade vid julmarknaden i centrum av Strasbourg. Han kunde åka till hotellet efter en stunds väntan och berättar att julmarknaden låg öde men att nyfikna människor, militär och polis fanns utanför området.

SFP:s EU-parlamentariker Nils Torvalds befann sig på ett möte tillsammans med finländsk exportindustri igår kväll då en man öppnat eld intill en julmarknad i centrum av staden.

- Vi var ganska långt från julmarknaden där skjutningarna inträffade, så i första hand berördes vi inte alls. Vi väntade där en stund och ganska exakt halv tio tog jag en bil till hotellet.

Eftersom skottlossningen misstänktes vara ett terrordåd stängde EU-parlamentet, där flertalet parlementariker befann sig.

En av EU-parlamentets byggnader i Strasbourg i Frankrike.
EU-parlementet stängde sina dörrar och ingen kom varken in eller ut. En av EU-parlamentets byggnader i Strasbourg i Frankrike. Bild: Yle/Marie Söderman Europaparlamentet,EU-Parlamentet,Strasbourg

- Parlamentet stängde eftersom det bedömdes att terrorismen också kunde ha riktat sig mot Europaparlamenetet. Dörrarna till parlamentet stängde och möjligheterna att ta sig ut ur parlamentet stoppades.

Vid tidpunkten för dådet befann sig ändå största delen av parlamentarikerna på andra ställen än i parlamentsbyggnaden, på olika möten runtom staden, berättar Torvalds.

- Där uppstod lite problem om vad man skulle göra. Vi fick meddelande, att om ni befinner oss på möten i stan så ska ni inte ta er bort därifrån, utan vänta på att ni får en klar signal.

Två poliser under kvällen den 11 december.
Polis och militär på Strasbourgs gator. Två poliser under kvällen den 11 december. Bild: EPA-EFE/JEAN-MARC LOOS FRANCE OUT / SHUTTERSTOCK OUT / NO MAGS SALES Strasbourg,Frankrike,skottlossning

Under kvällens gång hörde man flera helikoptrar och polisbilars sirener.

- Vi tog det ganska lugnt eftersom vi bedömde att vi var utom all omedelbar fara.

Torvalds kunde ta sig till hotellet vid halv tio på kvällen och då kunde han också skapa sig en bild av stämningen i staden.

- Vid julmarknadens ingångar stod det ganska många nyfikna, men också en hel del militär och polis. Julmarknaden såg lite underlig ut eftersom alla ljus var på, men det i övrigt var alldeles öde. Det är naturligtvis jätteobehagligt för staden och människor som var på närmare håll, men vi berördes inte direkt av terrordådet.

Kumpula-Natri sov i arbetsrummet

Också SDP:s parlamentariker Miapetra Kumpula-Natri befann sig på middagen på en restaurang när hon fick veta om att skottlossning inträffat.

- Jag ville komma tillbaka in till parlamentet för jag hade en plenumsak och taltur. Det var svårt för då hade parlamentet stängt helt och hållet, ingen kom in eller ut. Men jag lyckades komma in.

Miapetra Kumpula-Natri
SDP:s Miapetra Kumpula-Natri. Miapetra Kumpula-Natri Bild: © European Union 2018 - Source : EP Miapetra Kumpula-Natri

När middagsgästerna nåddes av nyheten blev de förstås chockerade och frågade sig hur ett sådant dåd kunnat hända.

- Jag funderade på hur jag skulle ta mej från restaurangen till parlamentet, 20 minuter gående eller med taxi. Vi visste inte var skytten var och jag ville inte gå ensam i en mörk park, den enda känslan jag hade var att det är obekvämkt att tänka att gå ensam dit.

Stämningen i parlamentsbyggnaden var lugn, även om alla fick vänta ända till tretiden på natten på att få ta sig ut.

- Jag är fortfarande i parlamentet. Jag hade tagit flyget från Vasa sextiden på morgonen och kunde inte vänta på att få veta om man kommer ut ur parlamentet. Faktum är att jag har sovit på mitt rum här, säger Kumpula-Natri vid åttatiden på morgonen.

Artikeln uppdaterades 12.12.2018 klockan 8.46 med Miapetra Kumpula-Natris kommentarer.

Läs också