Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentet sade ja till handelsavtal med Japan - EU får billigare japanska bilar och kan lättare exportera trävaror

Japanska bilar som ska exporteras
Japanska bilar som ska exporteras. Hamnen i Yokohama. Japanska bilar som ska exporteras Bild: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA Japan,bilar,import,export,handel,hamn

EU-parlamentet har med god marginal godkänt ett omfattande handelsavtal med Japan. Avtalet träder i kraft i februari.

Det är det största bilaterala handelsavtal som någonsin förhandlats fram av Europeiska unionen. EU och Japan står tillsammans för en tredjedel av världens bruttonationalprodukt. Arbetet har förhandlats fram i många års tid

Avtalet innefattar gemensamma regler för tjänster och bilateral handel och ska småningom avskaffa nästan alla tullar på varor.

Enligt EU-parlamentet är de största vinnarna de branscher som är inriktade på vin- och spritprodukter, kött- och mjölkprodukter, textilier och läder samt offentlig upphandling inom järnvägsbranschen.

Frihandelsförespråkare ser avtalet om en stor seger under tidsperiod som domineras av växande protektionism i USA och av Storbritanniens beslut att lämna EU.

Virke i skogen
Finland får bättre möjligheter att exportera trävaror till Japan Virke i skogen Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / MATTI SNELLMAN trävaror,Virke,import,export,handel,Skog

I och med avtalet ska det inom EU bli billigare att inhandla japanska produkter, och europeiska företag ska lättare kunna exportera varor till den japanska marknaden.

EU-kommissionens viceordförande Jyrki Katainen konstaterade i våras att finländska konsumenter och företag kommer att kunna dra nytta av avtalet. Japanska bilar blir på sikt billigare medan den finländska skogsindustrin kan få ett uppsving då det blir lättare att exportera träprodukter till Japan på grund av slopade tullar.

Kritikerna påpekar att avtalet - i likhet med andra stora handelsavtal - präglas av storföretagens intressen på bekostnad av hänsyn till arbetsrätt, miljö och demokrati.

Källor: Reuters, Europaparlamentet

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes