Hoppa till huvudinnehåll

Familjen Karvonen hittade sin perfekta kost – ersatte potatisen med broccoli: Man måste pröva sig fram

Familjen Karvonen sitter vid matbordet.
Familjen Karvonen tänker mycket på vad maten innehåller. Familjen Karvonen sitter vid matbordet. Bild: Yle/Niklas Grönholm matlagning,min mat 2018

Det var det gemensamma intresset för kost och hälsa som fick familjen Karvonen från Kvevlax att skräddarsy sina egna matvanor. Vår enkät Min mat visar att många yngre hämtar sin inspiration från nätet, men för Karvonens är det kokböcker som gäller.

Hemma hos familjen Karvonen står bokhyllan full av böcker om kost och näring.

För Nina och Janne Karvonen är kvaliteten det viktigaste när det gäller att hitta en fungerande kost. Bägge har ett stort intresse för hälsosam mat.

- Vi äter nog traditionell husmanskost, men vi lägger extra mycket vikt på att råvarorna är så naturliga som möjligt, säger Nina Karvonen.

Naturlig mat

I dag blir det stekt fisk till lunch. Det är mamma Nina som har huvudansvaret för matlagningen.

Men pappa Janne hjälper också till med tillredningen samtidigt som han håller koll på parets ettåriga pojke Nils - en arbetsfördelning som fungerar för dem.

- Matlagningen är verkligen ett intresse för oss. Vi har alltid tyckt om att laga mat oavsett om det är att laga vardagsmat eller att fixa till fest, säger Nina Karvonen.

Janne och Nina Karvonen vid spisen i köket.
Janne och Nina Karvonen vid spisen i köket. Bild: Yle/Niklas Grönholm matlagning,min mat 2018

Kvaliteten på maten är viktigt för familjen som ser noggrant vad råvarorna innehåller. Familjen försöker äta så naturligt som möjligt - ju längre innehållsförteckning det är desto sämre är det.

De har valt att äta mindre kolhydrater och äta mera fetter, men Nils får däremot traditionell barnmat.

- Många har fördomar för att fetter är dåliga för en, men det tror vi inte på. Huvudsaken är att fetterna kommer från naturliga källor, säger Nina Karvonen.

Viktigt med källkritik

Paret tar myndigheternas näringsrekommendationer med en nypa salt. Nina Karvonen säger att det är viktigt att komma ihåg källkritiken och se vem som har beställt forskningen.

På familjens matbord serveras mycket kött, fisk men även grönsaker och frukter. Potatisen har de ersatt med broccoli.

- Vi hör hela tiden nya expertutlåtanden om vad som är hälsosamt och vad som är onyttigt, men vi vill själva läsa oss in och prova på vad som är bra och inte bra.

Mat väcker känslor

Att prata om människors matvanor väcker starka känslor och ämnet delar åsikterna hos många.

Familjen respekterar andras åsikter men tror starkt på sin kost. Janne Karvonen säger att en del av dagens näringsrekommendationer kan ses som gammalmodiga.

- Matindustrin är kommersialiserad och i dag finns det lika många åsikter om kosten som det finns rekommendationer.

Att prova på olika koster och matvanor beskriver Nina Karvonen som parets egna experiment.

De ser enbart fördelar med sin kost, till exempel har Jannes pollenallergi försvunnit efter att han slutade äta kolhydrater och dricka mjölk.

- Det finns inte bevis på att det var mina nya matvanor som fick allergin att försvinna, men det spelar ingen roll, jag mår bra och det är huvudsaken, säger Janne Karvonen.

Familjen Karvonen sitter vid matbordet.
Familjen Karvonen sitter vid matbordet. Bild: Yle/Niklas Grönholm matlagning,min mat 2018

Våga prova

Paret har alltid haft ett intresse för mat och kost. Även om de hittat en kost som fungerar för dem säger de att deras matvanor lever och poängterar vikten med att hela tiden utvecklas.

Men man får inte låta maten styra livet.

- Man måste tänka på vad som är det viktigaste. Inte gör det något att man nån gång avviker från det normala och hämtar mat, det händer för alla.