Hoppa till huvudinnehåll

IS och LU: Eero Lehti blir laglig ägare av Trä-Anttila i Lojo - parterna kom överens utanför rättssalen

Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från innergården.
Trä-Anttila byggdes år 1917. Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från innergården. Bild: Yle/Malin Valtonen trä-anttila

En segsliten tvist om den historiska träbyggnaden Trä-Anttila i Lojo centrum har nu avgjorts. Det blir riksdagsledamoten Eero Lehti (Saml) som ska äga byggnaden.

Eero Lehti och hans vän Kai Lindström har kommit överens, rapporterar tidningarna Ilta-Sanomat, som var först med nyheten, och Länsi-Uusimaa.

Trä-Anttila i centrum av Lojo byggdes år 1917 och var ursprungligen en samskola. År 1995 tog yrkesutbildaren Luksia över byggnaden, men försökte en längre tid sälja byggnaden.

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti.
Eero Lehti. Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti. Bild: Yle Eero Lehti,man,MOT,Lehti

Lehti köpte byggnaden för ett drygt år sedan genom Kai Lindström och ett bolag Lindström skulle bilda. Köpesumman var 205 000 euro.

Grälet uppstod då både Lindström och Lehti vände sig till Lantmäteriverket och sökte om lagfart för fastigheten. Via lagfarten slår man fast vem som är ägare till fastigheten.

Landade hos tingsrätten

Lehti förde ärendet till tingsrätten, men parterna har nu kommit överens utanför rättssalen.

Lehti har betalat 20 000 euro till Lindström för olika omkostnader och avgifter. Genom betalningen det blir Lehti nu ägare till byggnaden, skriver tidningarna.

Att parterna nu har kommit överens innebär också att staden kan fortsätta planlägga tomten. Lehti har önskat att tomten ska få mera byggrätt så att det kan byggas flera bostäder där.

Själva fastigheten är skyddad och Lehti planerar bland annat att små företag och föreningar i framtiden ska verka i Trä-Anttila.

Närbild av Trä-Anttila
Lehti planerar rusta upp byggnaden. Närbild av Trä-Anttila Bild: Yle/Veronica Montén trä-anttila

Länsi-Uusimaa skriver att Lehti kommer att besöka Trä-Anttila på lördag (15.12) under en glöggtillställning. Han vill höra vad Lojoborna då har för önskemål kring byggnaden.

Planer också i Karis

Eero Lehti har flera olika projekt på gång i Finland.

I Västnyland har han köpt ett område i Karis invid den tidigare kursgården Raasepori Resorts. Där planerar han en koncentrerad semesterby vid Vistjärnan och Källträsket.

Rubriken ändrades klockan 8.43 12.12.2018. Förkortningen IL ändrades till IS eftersom det var Ilta-Sanomat som var först med nyheten och inte Iltalehti. I texten var hänvisningen rätt.

Trä-Anttila ligger centralt på Storlojogatan 2 i Lojo centrum.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland