Hoppa till huvudinnehåll

Jenna Laukkanen nio hundradelssekunder från karriärens första VM-medalj: ”Börjar ha tillräckligt med fjärdeplatser nu”

Jenna Laukkanen.
Jenna Laukkanen. Jenna Laukkanen. Bild: Lehtikuva Jenna Laukkanen

Finlands första medalj i kortbane-VM i simning var snuddande nära på onsdagen. Jenna Laukkanen slutade fyra i 50 meter bröstsim efter att ha tappat fart på slutet. Det hjälper inte att spekulera, säger hon till Yle.

Finland fick en riktig pangstart på kortbane-VM i simning då både Jenna Laukkanen och Ida Hulkko tog sig till final i 50 meter bröstsim. Laukkanen, som var den fjärde snabbaste damen i semifinalerna, fick axla de största förhandsförväntningarna.

Inte helt obefogat. Laukkanen inledde starkt och såg ut att tävla om medaljer ännu fram till de sista metrarna. Men slutklämmen var inte tillräckligt stark.

Laukkanen kom i mål som fyra med tiden 29,68 – nio hundradelssekunder efter bronsmedaljören Martina Carraro.

– Jag klarade inte av att kämpa till slutet. Det hjälper inte att spekulera. Jag gav mitt allt och det räckte så här långt i dag. Fjärde plats är inte fy skam, men jag börjar ha tillräckligt av dem nu, säger hon till Yle efter finalen på onsdagen.

Slutade fyra också senast

Laukkanen slutade fyra på samma sträcka också för två år sedan i Kanada. Då blev det ytterligare en fjärdeplats i 100 meter bröstsim.

– Men jag har knappat in på världstoppens försprång. Ifall allt hade klaffat i dag så skulle jag ha slutat trea, säger Laukkanen.

Guldet gick till jamaicanen Alia Atkinson med tiden 29,05. Litauens Ruta Meilutyte (29,38) tog hand om silvret. Ida Hulkko slutade åtta med tiden 30,45.

Finlands lag i mixedstafetten i frisim ska ännu tävla under onsdagens finalpass. Följ med sändningen här!

Finländskt redord i stafetten

I mixed-stafetten på 4x50 meter var Finland finalens sista lag och slutade alltså på åttonde plats.

Finland simmade ändå nytt nationsrekord med tiden 1.31,23. Andrei Tuomola, Ari-Pekka Liukkonen, Jenna Laukkanen och Mimosa Jallow hörde till det finländska laget.

USA vann guld med tiden 1.27,89.