Hoppa till huvudinnehåll

Jubilerande Ruisrock har meddelat första artisterna och tjuvstartar firandet med vinterfestival

Ruisrock
Ruisrock Bild: Juuli Aschan / YleX Ruisrock

Sommarens Ruisrock är den 50 i ordningen. Som tidigare år varvas världsstjärnor med välbekanta finska namn.

Högst på affischlistan står nu den amerikanske rapparen Travis Scott som varit skivaktuell med sitt tredje studioalbum ASTROWORLD. Albumet klättrade direkt till förstaplatsen på Billboard Top 200 och drog till sig 350 miljoner öronpar i hela världen under den första veckan.

De följande artisterna att toppa artistlistan är också amerikaner, Brockhampton och Future.

Danska MØ och norska popartisten Sigrid står för festivalens första skandinaviska namn.

Travis Scott lavalla.
Travis Scott Travis Scott lavalla. Bild: Helle Arensbak Travis Scott

Ruisrock tror på att brittiska The 1975 kommer att vara festivalens mest efterlängtade artist. Bandet släppte första halvan av en planerad dubbelskiva i november och den andra halvan torde släppas nästa år.

Anna Puu, Apulanta, Pauliina Kokkonen, SANNI, Vesala, Ville Valo & Agents, Younghearted, Pää Kii och D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. bildar stommen för de finländska artisterna som nu är spikade.

Vinterfestival inne i stan

Som alla år sedan starten ordnas Ruisrock även nästa år på Runsala i Åbo. Start för tredagarsfestivalen är det den 5 juli. Jubileumsåret inleds dock redan i februari med vinterfestivalen Ruishelmi i Logomo den 8 och 9 februari.

Biljetterna till båda festivalerna släpptes på onsdagen. Också i fjol släpptes festivalbiljetterna i god tid och festivalen var slutsåld på rekordtid redan i april. Nu finns en begränsning på högst fyra biljetter per person.