Hoppa till huvudinnehåll

Många besvärar sig mot uppsägningar när Oravais flyktingförläggning sparar

turvapaikanhakijoita
turvapaikanhakijoita Bild: Yle / Uutisgrafiikka asylsökande (process),asylsökande

Anställda vid Oravais flyktingförläggning vill att flyktingnämnden i Vörå ändrar sina uppsägningsbeslut. De anställda anser bland annat att de har mer arbetserfarenhet än de som får stanna. Dessutom kritiseras ledningen för att inte ha tagit tag i rykten om sexuella oegentligheter.

Det kommer färre flyktingar till Finland och färre minderåriga asylsökanden till Vörå. Därför måste Oravais flyktingförläggning banta sin personal, 59 anställda ska bli 34.

Sexuella oegentligheter

Bland dem som begär omprövning av uppsägningsbeslutet finns en anställd som berättar om rykten om sexuella oegentligheter mellan anställda på boenden och klienter. Personen påpekar att hen inte själv har varit vittne till någon sexuell oegentlighet.

- Jag tycker att det är en katastrof att de här ryktena inte har undersökts. När det gäller sexuella oegentligheter mot barn får man inte se mellan fingrarna, säger den anställda, som vill vara anonym, till Yle Österbotten.

Markku Niskala.
Markku Niskala. Markku Niskala. Bild: Yle/ Luzilla Backa front office

Enligt förvaltningsdirektör Markku Niskala kommer en formell redogörelse om de påstådda sexuella oegentligheterna att lämnas till Migrationsverket. Han säger att han inte vet vilken utredning som hittills har gjorts.

- Jag har ett starkt förtroende för att tjänstemännen har gjort de utredningar som behövde göras, säger Niskala.

Många års arbetserfarenhet

Flera av de anställda som vill att flyktingnämnden på onsdag kväll igen tar upp uppsägningarna berättar i sin begäran om omprövning att de har mer arbetserfarenhet än vad som framkommit i nämndens beslutsunderlag.

De hänvisar också till att de har familjer att försörja och att de har skött sitt arbete prickfritt och fått beröm.

"Jag är utbildad specialhandledare för barn och unga och har varit visstidsanställd inom Flyktingbyrån sedan den 1.3.2016 och blev enligt flyktningnämndens beslut 26.9.2018 tillsvidare anställd."

En närbild av dörren till Vörå kommungård som föreställer kommunvapnet.
En närbild av dörren till Vörå kommungård som föreställer kommunvapnet. Bild: Yle / Jonny Smeds vörå kommungård,Vörå,Österbotten (historiskt landskap)

"Min långa kommunala arbetserfarenhet, över 21 år, inom Oravais/Vörå kommun borde vara en mycket tungt vägande faktor. Inte det faktum att jag just nu arbetar på Villa Miranda i Jakobstad, som avslutar sin verksamhet snart."

"Jag har varit anställd på Vörå kommun i nästan tio år. Under den tiden har jag arbetat mycket övertid, nästan aldrig varit sjukskriven och alltid kommit i tid till jobbet."

"Väcker känslor"

Förvaltningsdirektör Markku Niskala säger att det alltid är arbetsgivaren som avgör vem som får fortsätta och vem som får gå.

- Det är inget personligt mot de här personerna. Bland de uppsagda finns personer med många års erfarenhet och det är klart att det väcker känslor, säger Niskala.

Yle Österbotten har under dagen sökt Mats Hägglund, förläggningschef vid Oravais flyktingförläggning, för en kommentar, men utan resultat.

Yle Österbotten har också sökt flyktingnämndens ordförande Gustav Backman, men utan resultat.