Hoppa till huvudinnehåll

Mays ställning inom det egna konservativa partiet testas i kvällens förtroendeomröstning - "Jag viker mig inte"

Det politiska kaoset i Storbritannien ökar ytterligare. Förtroendet för premiärminister Theresa May testas i hennes eget konservativa parti i kväll. Under dagens lopp har ändå många konservativa gett May sitt stöd.

I morse blev det klart att Mays motståndare i det regerande konservativa partiet har lyckats samla tillräckligt många underskrifter för att tvinga fram en misstroendeomröstning mot partiledaren.

De konservativa parlamentsledamöterna kommer att rösta om förtroendet för May i kväll. Om May förlorar omröstningen går partiet till ordförandeval.

Många konservativa deklarerar sitt stöd för May

Under dagens lopp har ett antal medlemmar i det konservativa partiet trätt fram och uttryckt sitt stöd för May.

Minst 185 konservativa parlamentariker säger sig stöda May inför kvällens förtroendeomröstning, rapporterar Reuters med hänvisning till bland annat sociala medier.

May behöver 158 av 315 parlamentariker bakom sig för att kunna stanna kvar på sin post.

En sluten omröstning hålls på onsdag kväll kl. 20-22 finsk tid.

Utgången är ändå oviss i detta läge. Enligt brittiska politiska kommentatorer kommer en del parlamentariker att rösta emot May trots att de offentligt har sagt att de stöder henne.

Splittring då Storbritannien behöver det minst

Premiärminister Theresa May säger att hon kommer att kämpa för sin ställning med alla till buds stående medel.

- Ett byte av ledare inom det konservativa partiet skulle riskera framtiden för vårt land och skapa osäkerhet då vi minst har råd med det.

Enligt May är det inte möjligt att välja en ny partiledare före den 21 januari då omröstningen om brexitavtalet senast måste äga rum i det brittiska parlamentet.

En ny partiledare skulle inte heller ha tid att omförhandla utträdesavtalet före den 29 mars då Storbritannien har beslutat att lämna unionen, säger May.
Hoppa över Twitterpostning

Enligt henne skulle den nya partiledningen bli tvungen att skjuta fram det brittiska utträdet eller återkalla brexit helt och hållet.

En kamp om ledarskapet inom de konservativa skulle inte heller ändra på de grundläggande utgångspunkterna för brexitförhandlingarna eller mandatfördelningen i parlamentet, påpekar May.

Oklar brexit

Den öppna konflikten inom det konservativa partiet ökar ytterligare osäkerhetsfaktorerna kring hur brexit-processen ska fortsätta.

May tvingades på måndagen flytta fram omröstningen om det brexit-fördrag som hon och EU förhandlat fram efter att det blivit klart att hon saknade stöd i parlamentet.

May lovade att förhandla fram förändringar i avtalet, men EU konstaterade att det inte längre är möjligt.

Om avtalet inte godtas av parlamentet före slutet av mars kommer Storbritannien att lämna EU utan något som helst avtal.

Vem kan ersätta Theresa May?

Spekulationerna är många kring namnet på den nya konservativa partiledare som skulle efterträda May om hon inte skulle klara förtroendeomröstningen.

Inrikesminister Sajid Javid, utrikesminister Jeremy Hunt, miljöminister Michael Gove och arbets- och pensionsminister Amber Rudd finns bland dem som BBC räknar upp med hänvisning till vadslagningsgrupper.

Den förra brexitministern Dominic Raab, den förra utrikesministern Boris Johnson och den tidigare brexitministern David Davis är före detta ministrar som också nämns på kandidatlistorna.

Men listan på kandidater kan nog vara betydligt längre, konstaterar BBC.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes