Hoppa till huvudinnehåll

Pargas kan ta ett steg till: "Vi kan öka känslan av att vi sitter i samma båt och ror mot samma mål"

Markku Orell (Saml), Lotta Sundström, Regina Koskinen (SFP), Bosse Mellberg och Nina Söderlund.
Markku Orell (Saml), Yle Åbolands Lotta Sundström, Regina Koskinen (SFP), Bosse Mellberg och Nina Söderlund (Vf). Markku Orell (Saml), Lotta Sundström, Regina Koskinen (SFP), Bosse Mellberg och Nina Söderlund. Bild: Nina Bergman / Yle kommunsammanslagningar,Markku Orell,Regina Koskinen,Nina Söderlund,lotta sundström

För tio år sedan bildade Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö kommunen Väståboland, som några år senare döptes om till Pargas stad. Hur var den tiden och vad kan nu bli bättre var några av ämnena som diskuterades i onsdagens två direktsända debatter från Pargas.

I den första debatten deltog Markku Orell (Saml), Regina Koskinen (SFP), Bosse Mellberg och Nina Söderlund (Vf). Debattledare var Lotta Sundström.

Nina Söderlund (Vf) tycker att det nu är onödigt att grubbla på om det var rätt eller fel att slå ihop de fem kommunerna till en och samma kommun.

- Nu handlar det i stället om att göra det bästa man kan. För tio år sedan kunde exempelvis ingen veta att man nu skulle behöva handskas med en landskapsreform.

Det stora problemet är att befolkningen minskar

Markku Orell (Saml) tycker att kommuninvånarna i Pargas börjar bli rätt vana vid det här laget, det vill säga tio år efter fusionen.

- Men nog märks det ännu att de från skärgårdsdelarna har en lite annan syn i vissa frågor. Men vi kan inte heller erbjuda samma tjänster som förr i tiden. Speciellt på social- och hälsovårdssidan märker man vissa skillnader.

En kvinna med mörkt hår håller i en mikrofon.
Regina Koskinen. En kvinna med mörkt hår håller i en mikrofon. Bild: Nina Bergman/Yle Kvinna,regina koskinen

Regina Koskinen (SFP) menar att saker och ting fungerar bra nu.

- Vi har nog närmat oss det gemensamma vi:et. Vi kan också jobba tillsammas för skärgården.

Nina Söderlund (Vf) lyfte fram att skärgårdsborna har förstått att man måste hålla ihop och att det också finns också många Pargasbor som stödjer det tankesättet.

- Men inflyttningen är det stora gemensamma problemet, alltså att befolkningen minskar.

Inflyttningen är en utmaning och vi behöver också invånare till centrala Pargas― Regina Koskinen

Regina Koskinen (SFP) tog upp några fördelar med att man har slagit ihop kommunerna.

- Ekonomin i sig är en stor fördel nu, vi har mer muskler med tanke på invånarnas basservice. Så ekonomin och bärkraften är de stora fördelarna. Skolorna är bra, social- och hälsovården fungerar bra. Men inflyttningen är en utmaning och vi behöver också invånare till centrala Pargas.

En gråhårig man med en mikrofon i handen.
Markku Orell. En gråhårig man med en mikrofon i handen. Bild: Nina Bergman/Yle man,markku orell

Markku Orell (Saml) nämnde det finska uttrycket "kaveria ei jätetä", alltså att man inte överger sina vänner, något som enligt Orell syns investeringsmässigt.

- Enligt min synvinkel satsar vi jättemycket på våra skärgårdsdelar. Men långsiktigt sett borde vi få en fast vägförbindelse till Nagu. Förbättrade fiberkabel-möjligheter är också viktigt. Alla kommundelar skulle också vara tacksamma om vi lyckades skapa en ökad inflyttning. Vi kan också öka känslan av att vi sitter i samma båt och ror mot samma mål.

Mellberg: Utgångspunkten ska vara att vi ska jobba där vi bor

Bosse Mellberg berättade att Korpoborna nog är ganska nöjda med förbindelserna som finns för tillfället.

- Men utgångspunkten ska ändå vara att vi ska jobba där vi bor. Därför måste vi locka folk som har jobben med sig, för det finns inga jobb här. Vi borde också få stora familjebostäder. Man borde också först kunna bo på hyra och på det sättet få testa hur det är att bo i skärgården.

Bosse Mellberg vill också se att man skapar en arbetsgrupp med stark representation från skärgården.

- Vi måste öka inflyttningen, det är den stora ödesfrågan. Det finns inte heller familjebostäder i skärgården.

En man och en kvinna.
Bosse Mellberg och Nina Söderlund. En man och en kvinna. Bild: Nina Bergman/Yle debatt,nina söderlund

Enligt Nina Söderlund (Vf) tror många potentiella inflyttare att förbindelserna är sämre än vad de egentligen är.

- Det är bättre än vad många Åbo- och Helsingforsbor tror. Även det faktumet att det är så billigt som det är med regionbiljett. Och att det fortfarande också går färjor på nätterna. Men det behövs fortfarande hyresbostäder för att se om man kommer in i gänget. En fördel och en fantastisk lockelse vi har är att vi har ett bra föreningsliv i skärgården.

Förbindelserna i skärgården är bättre än vad många Åbo- och Helsingforsbor tror― Nina Söderlund

Framtidsmässigt har Nina Söderlund tydliga budskap.

- Det som har falerat mest att man inte tar i beaktande den lokala kunskapen som finnns i skärgårdsdelarna. Man kan också minska byråkratin om man vill.

Tidigare stads- och kommundirektörer deltog i diskussionen

I dagens andra debatt från Pargas deltog Folke Öhman, tidigare stadsdirektör i Pargas, Patrik Nygrén, tidigare kommundirektör i Korpo och numera stadsdirektör i Pargas, Edgar Sjövall, tidigare kommunfullmäktigeordförande i Houtskär samt Barbara Heinonen Väståbolands första kommundirektör, numera stadsdirektör i Mariehamn, Åland.

Edgar Sjövall, Folke Öhman, Barbara Heinonen och Patrik Nygrén.
Folke Öhman, Edgar Sjövall, Barbara Heinonen och Patrik Nygrén. Edgar Sjövall, Folke Öhman, Barbara Heinonen och Patrik Nygrén. Bild: Nina Bergman / Yle kommunsammanslagningar,Patrik Nygren,barbara heinonen

Edgar Sjövall upplevde fusionstiden som en omtumlande tid.

- Så småningom efter alla möten kom en viss förståelse och man började förstå vad det handlade om. Hela den här processen är fortfarande ett allmänt samtalsämne, alltså att kommunledningen inte riktigt lyssnar på hur servicen bör ordnas i glesbygden. Det största problemet nu är att befolkningsmängden minskar.

Fusionsprocessen är fortfarande ett allmänt samtalsämne, alltså att kommunledningen inte riktigt lyssnar på hur servicen bör ordnas i glesbygden― Edgar Sjövall

Patrik Nygrén berättade att han var ganska konfunderad i början av fusionstiden.

- Det var ganska arbetsdryga tider för oss alla, säger Pargas stadsdirektör som hellre tittar framåt mot de kommande tio åren.

- Pargas har goda förutsättningar, vi är nära till Åbo och har en tvåspråkig skärgårdsmiljö. Bordet är dukat, så jag ser fram emot framtiden.

patrick nygŕen med ljus träbakgrund
Patrik Nygrén. patrick nygŕen med ljus träbakgrund Bild: Yle/Jasmine Nedergård Pargas,stadsdirektörer,stadsdirektör patrik nygrén
Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen.
Barbara Heinonen. Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen. Bild: Nina Bergman / Yle Mariehamn,kommunsammanslagningar,barbara heinonen

Barbara Heinonen tog upp att det inte är någon lätt sak att göra en kommunreform, då man alltid förknippar sin identitet till sin egen kommun.

- Men det finns många uppgifter där det inte går att vara för liten för att sköta uppgiften bra.

Heinonen om namnbytet: Vi borde ha hållit fast vid Gullkrona

Edgar Sjövall kommenterade namnbytet från Väståbolands stad till Pargas stad på följande sätt:

- Inte ska man döpa om ett barn efter tre år.

Barbara Heinonen hade helst velat se namnet Gullkrona.

- Vi borde ha hållit fast vid det. Alltså enligt Gullkrona-sägnen med drottning Blanka som tappade sin guldkrona i fjärden.

Folke Öhman och Edgar Sjövall.
Folke Öhman och Edgar Sjövall. Folke Öhman och Edgar Sjövall. Bild: Nina Bergman / Yle kommunsammanslagningar,edgar sjövall

Som invånare tycker Folke Öhman att det nu funkar bra i Pargas. Gällande fusionen nämnde han att många frågor var ganska jobbiga att handskas med.

- Det var ett väldigt stort förvaltningsskifte och på hur man jobbade. Så jag förstår att man i vissa delar av kommunen tycker att man inte har samma aktiva roll nu som man hade tidigare.

HÄR HITTAR DU ONSDAGENS TVÅ DEBATTER FRÅN PARGAS


Läs också

Nyligen publicerat - Åboland