Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg kan testa köpta läkartjänster på bäddavdelningen - nytt samarbete i sikte med bekant vårdföretag

Tre läkare promenerar på gatan.
Läkare på bädden kommer och går. Det funkar inte. Tre läkare promenerar på gatan. Bild: Tiina Jutila / Yle social- och hälsovårdsreformen (sote),Valfrihet av social- och hälsotjänster,valfrihet,hälsovård,hälsa,hälsocentraler,sjukhus,sjukvård,läkare,medicin

Raseborg vill veta om läkartjänsterna inom äldreservicen och på hälsovårdscentralens bäddavdelning borde skötas i egen regi eller genom köptjänster.

I dagens läge sköts tjänsterna på vårdavdelningen - det som i folkmun kallas bädden - av läkare som är anställda av staden.

Det har varit svårt att få kontinuitet i vården på avdelningen då de flesta läkarna har lämnat avdelningen efter några månader.

Staden vill därför hitta nya lösningar.

Vårdföretaget Pihlajalinna Terveys (tidigare Doctagon) sköter i dagens läge ansvarsläkartjänsterna inom vård i hemmet och dygnetruntboende i Raseborg. Det handlar bland annat om en telefonläkarservice som också fått kritik.

Tio månaders teststräcka

Staden planerar nu ett pilotprojekt med Pihlajalinna. I projektet skulle samma läkarteam ha hand om hela äldreomsorgen i Raseborg under en tio månader lång testperiod.

Efter det utvärderas verksamheten.

Logo för Pihlajalinna och ett stetoskop och piller på en bild av hjärtfilm
Doctagon har blivit en del av företaget Pihlajalinna. Logo för Pihlajalinna och ett stetoskop och piller på en bild av hjärtfilm Pihlajalinna,logotyper,MOT

Alternativen är att staden i framtiden sköter samtliga läkartjänster inom äldrevården i egen regi eller att staden köper tjänsterna av ett vårdföretag och då också konkurrensutsätter tjänsterna.

Liknande metod med testperiod, utvärdering och konkurrensutsättning användes när Doctagon i tiderna presenterade sin modell för staden.

Fyrtio tusen euro per månad

Social- och hälsovårdsnämnden ska på torsdag (13.12) ta ställning till att köpa läkartjänsterna vid hälsovårdscentralens bäddavdelning av Pihjalalinna Terveys under tiden februari-november 2019.

Kostnaderna uppgår till knappt 40 000 euro per månad. Läkarna jobbar både på bäddavdelningen och på distans. De har hand om drygt 40 patienter.

Tanken bakom det hela är att ge rätt vård i rätt tid på rätt plats. Det sparar också staden pengar.

Det finns för tillfället elva personer på bäddavdelningen som väntar på en plats på ett dygnetruntboende.

Staden har också jobbat hårt på att få ned överbeläggningsdagarna inom den specialiserade sjukvården, det vill säga sjukhuset. De har hittills i år kostat staden drygt 450 000 euro. Sedan juni har det bara varit åtta överbeläggningsdagar.