Hoppa till huvudinnehåll

Undersökningen Min mat: Jämställdheten ökar i de österbottniska köken

Händer som skär selleri
Enkäten Min mat är ett samarbete mellan HSS Media och Yle Österbotten. Den gjordes under tiden 1-25.10.2018. Sammanlagt svarade 3 130 personer. Händer som skär selleri Bild: Mostphotos skolmat,mat,kök,storkök,Selleri,kock,restauranger,kniv,Skärbräda,matlagning,skolkök

Fortfarande är det kvinnorna som tillreder maten i de österbottniska hemmen. Men förändringar lurar i de yngre åldersgrupperna. Det visar Yle Österbotten och HSS Medias enkät Min mat.

Över 60 procent av kvinnorna som svarade på enkäten uppger att de tillreder maten. Av männen kokar 32 procent mat. Kjell Herberts säger att han befarade just detta resultat.

- Det visar att det fortfarande finns den här arbetsfördelningen i de österbottniska hemmen. Men det sker förändringar i de yngre årskullarna.

Yngre män trivs i köket

Resultatet visar att yngre män har ett större intresse att delta i hushållsuppgifterna.

- Med andra ord blir det allt mer jämställt. Hur snabbt den förändringen går är svårt att säga. Men det är på rätt väg tycker jag, säger Kjell Herberts.

Svarsresultaten signalerar att män är mer intresserade av att experimentera i köket. Kjell Herberts säger att resultatet ska tas med en nypa salt.

- Sett till vad människor äter hemma på vardagarna är det frågan om tämligen traditionella maträtter.

Ett hjärta med bestick.
14 procent av kvinnorna svarade att de älskar att laga mat. 7 procent tycker det är ett nödvändigt ont. Ett hjärta med bestick. Bild: Kati Hiekkanen Grafik,Min Mat

Många vänder sig till sociala medier för inspiration

En överväldigande majoritet får inspiration till sin matlagning genom att googla sig fram och via sociala medier.

- Här ser man tydligt en generationsskillnad. För de yngre är det inte mormors gamla trotjänare till kokböcker som inspirerar. I stället googlar yngre väldigt mycket och får impulser från sociala medier, säger Herberts.

Fler kvinnor än män svarade på enkäten

Kjell Herberts säger att kvinnor överlag har en större benägenhet att svara på den här typen av enkäter.

Herberts förmodar att de som svarat på frågorna är mera intresserade av matlagning än genomsnittet: detta förefaller i alla fall att gälla männen.

Det betyder att könsskillnaderna förmodligen är ännu större än enkäten visar.

- De som älskar mat eller matlagning har troligen en lägre tröskel att svara, säger han.

Enkäten Min mat är ett samarbete mellan HSS Media och Yle Österbotten och gjordes under tiden 1-25 oktober 2018.

Sammanlagt svarade 3 130 personer. Enkäten fyller inte alla vetenskapliga kriterier och resultaten bör inte övertolkas, även om de visar på tydliga trender.

Text: Patrick Sjöholm/HSS Media

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten