Hoppa till huvudinnehåll

Ännu en kanadensare tycks ha gripits i Kina - konflikten kring Huawei allt mer politiserad

Kinesisk polis patrullerar utanför Kanadas ambassad i Peking. Det har förekommit flera ilskna protester utanför ambassaden.
Kinesisk polis patrullerar utanför Kanadas ambassad i Peking. Det har förekommit flera ilskna protester utanför ambassaden. Kinesisk polis patrullerar utanför Kanadas ambassad i Peking. Det har förekommit flera ilskna protester utanför ambassaden. Bild: AFP / Lehtikuva Kanada,Kina,Huawei

Ytterligare en kanadensare har försvunnit i Kina, efter att en kanadensisk diplomat greps där i måndags. Gripandet av Huawei-chefen Meng Wangzhou i Kanada - på begäran av USA - ökar spänningen mellan Kina, Kanada och USA.

Enligt Kanadas utrikesministerium är man där medveten om att den kanadensiska företagaren Michael Spavor "saknas" i Kina.

"Vi har inte kunnat få kontakt med honom sedan han lät meddela oss att han blivit utfrågad av kinesiska myndigheter", skriver det kanadensiska utrikesministeriets talesman Guillaume Berube i en epost till nyhetsbyrån AFP.

"Vi jobbar mycket hårt för att förvissa oss om var han befinner sig och vi fortsätter att ta upp den här frågan med kinesiska myndigheter", fortsätter Berube.

Affärsmannen som fixade Rodmans resa till Nordkorea

Spavor driver en organisation, med bas i Kina, som heter "Paektu Cultural Exhange" och som främjar västerlänningars affärer, turism och idrottsresor i Nordkorea.

Det var Spavor som, bland annat, organiserade den amerikanska basketstjärnan Dennis Rodmans första resa till Nordkorea 2013.

Spavor befaras alltså ha gripits i Peking, efter att den tidigare kanadensiska diplomaten Michael Kovrig greps under sitt besök i den kinesiska huvudstaden i måndags.

Den tidigare kanadensiska diplomaten Michael Kovrig.
Den tidigare kanadensiska diplomaten Michael Kovrig. Den tidigare kanadensiska diplomaten Michael Kovrig. Bild: AFP / Lehtikuva Kanada

Kovrig arbetar numera för den respekterade konfliktförebyggande tankesmedjan International Crisis Group (Internationella krisgruppen) och enligt kinesiska myndigheter misstänks han för aktiviteter som är skadliga för Kinas "nationella säkerhet".

Allt hänger ihop med handelsrelationen mellan USA och Kina

Kinesiska statligt ägda Global Times skriver att det inte finns bevis på någon som helst koppling mellan fallet Kovrig och det att Kanada grep kinesiska Huaweis finanschef Meng Wanzhou för snart två veckor sedan, på begäran av USA.

Kanada har nu släppt Meng mot borgen på cirka 6,6 miljoner euro.

Efter att USA inlämnat en formell ansökan om utlämning så ska en kanadensisk domstol ta ställning till den och i sista hand är det Kanadas justitieminister som beslutar om Meng ska utlämnas till USA.

Huawei-chefen Meng Wangzhou i Vancouver på tisdagen då hon släpptes mot borgen.
Huawei-chefen Meng Wangzhou i Vancouver på tisdagen då hon släpptes mot borgen. Huawei-chefen Meng Wangzhou i Vancouver på tisdagen då hon släpptes mot borgen. Bild: AFP / Lehtikuva Huawei

USA anklagar Meng bland annat för bedrägeri - hon ska ha använt Huaweis dotterbolag Skycom för att kringgå USA:s sanktioner mot Iran.

På tisdagen gav USA:s president Donald Trump en intervju till nyhetsbyrån Reuters där han sade att kunde tänka sig att lägga sig i fallet Meng ifall det skulle tjäna USA:s nationella säkerhetsintressen eller underlätta ett handelsavtal med Kina.

Det har i Kina tolkats som ett bevis på att Meng nu används av USA som en sorts gisslan för att utöva utpressning på Kina i handelssamtalen.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland varnade på onsdagen USA för att "politisera utlämningsfall".

Källor: Reuters, AFP, AP, Global Times, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes