Hoppa till huvudinnehåll

Besvär mot uppsägningar förkastades i Vörå – finns inte bevis för sexuella oegentligheter

Kvinna håller i sina glasögon och ett tomt formulär.
Arkivbild. Kvinna håller i sina glasögon och ett tomt formulär. Bild: Mostphotos arbete,avtal,arbetslöshet,arbetslösa,kontrakt,protokoll,kvinna,glasögon,Händer,affärskvinnor,bokförare

Efter höstens samarbetsförhandlingar på Oravais flyktingförläggning och Oravais flyktingbyrå lämnade flera uppsagda in besvär. Ett besvär rörde rykten om sexuella oegentligheter. Samtliga besvär förkastades av flyktingnämnden i Vörå på onsdagen.

De som lämnat in besvär ansåg bland annat att de har mer arbetserfarenhet än de som får stanna. I ett av besvären kritiserades ledningen för att inte ha tagit itu med rykten om sexuella oegentligheter.

- Det är bara rykten. Det finns inga bevis, säger förläggningschef Mats Hägglund vid Oravais flyktingförläggning.

Personen som lämnade in besväret hade inte själv varit vittne till någon sexuell oegentlighet utan hen hade hört rykten om sådana förfaranden mellan anställda på boenden och klienter.

Mats Hägglund berättar att de redan tidigare undersökt saken men inte funnit någon grund för det hela.

- Vi kommer att lämna in en redogörelse till Migrationsverket. Jag tror inte att de kommer att gå vidare med det, säger Hägglund.

- Vi har gjort vad vi kunnat.

Mats Hägglund, omsorgsdirektör i Vörå.
Mats Hägglund Mats Hägglund, omsorgsdirektör i Vörå. Bild: Yle/Anna Ruda omsorgsdirektör

Två får behålla jobbet

På onsdagen tog flyktingnämnden ändå tillbaka två uppsägningar. Där var det inte fråga om besvär utan självrättelse. Det ena fallet handlade om en person som befann sig på familjeledighet som blev uppsagd.

En person som befinner sig på familjeledighet och det inte är bestämt när personen ska komma tillbaka på jobb får inte bli uppsagd. Nämnden rev upp sitt tidigare beslut om uppsägning och personen får behålla sitt jobb.

Det andra fallet handlade om en förtroendeman som blev uppsagd. Nämnden trodde felaktigt att det bara var huvudförtroendemän som omfattas av anställningsskydd. Även förtroendemän omfattas av anställningsskyddet och personen i fråga får således behålla sitt jobb.

Eftersom det kommer färre flyktingar till Finland och färre minderåriga asylsökanden till Vörå har man hållit samarbetsförhandlingar med personalen på Oravais flyktingförläggning.

Vid årsskiftet upplöses Oravais flyktingförläggning och Oravais flyktingbyrå. De två bildar tillsammans det nya affärscentret Vörå migrationscenter.