Hoppa till huvudinnehåll

Europe, Mike Monroe, Lisa Ekdahl och Popeda - nu publiceras artistlistan för Raseborg Festival

Joey Tempest, sångare i Europe.
Joey Tempest, sångare i Europe. Joey Tempest, sångare i Europe. Joey Tempest,Europe,Joey Tempest

Nu avslöjar arrangörerna bakom Raseborgsfestivalen vilka artister som kommer att uppträda i Bulevardparken i Karis den 29 juni 2019. Svenska Europe och Lisa Ekdahl hör till de tunga namnen som syns på scenen.

Musikfestivalen Raseborgsfestivalen eller Raasepori Festivaali i Karis handlar om en endagsfestival med sju inhemska och utländska artister.

Kända namn från Sverige och Finland

Under den tvåspråkiga festivalen kommer Europe och Lisa Ekdahl från Sverige att uppträda.

Hårdrockarna Europe har sålt över 20 miljoner skivor under sin långa karriär, och Lisa Ekdahl är en av Sveriges populäraste artister.

Dessutom kommer inhemska grupper och artister som Popeda, Michael Monroe, Arttu Wiskari och Ville Pusa att stå på scenen.

- Vi hoppas att Ekenäsborna hittar till Karis med Lisa Ekdahl och Europe. Sedan hoppas vi på människor från Lojo och Salo som gillar Popeda och Arttu Wiskari, säger arrangören Petteri Ahomaa från Easy Production

Tv-producenten står bakom festivalen tillsammans med promotorn Kalle Keskinen från Loud´n Live Promotions.

Bra läge i Raseborg

Iden om en festival föddes redan för fem år sedan hos Ahomaa, men då blev den inte av på grund av att han skulle flytta utomlands.

- Jag satt på min terrass i somras och kom fram till att nu ska det ordnas. Jag ringde Kalle Keskinen och frågade hur det skulle vara om man skulle göra det här nästa år. Han frågade var Raseborg ligger och hur många där bor. Jag berättade och han sa okej, när vill du ha den?

En bild på en man, Petteri Ahomaa, som står framför en duk som gör reklam för en festival.
Medieprofilen Petteri Ahomaa är har jobbat som nyhetsankare på yle, men är nu producent för mtv3:s Uutisvuoto. En bild på en man, Petteri Ahomaa, som står framför en duk som gör reklam för en festival. Bild: Yle / Anna Björkqvist Raseborg,festivaler,Karis,raseborgfestival

Ahomaa är gammal Karisbo och bodde i Mjölbolsta från sex års ålder tills dess att han gick ut gymnasiet.

En organisation som deltar i arrangemangen är idrottsklubben BK-46. De tar ansvar för biljettförsäljning i Västnyland och hjälper till med trafikarrangemangen och möjligen med någon försäljning på festivalområdet. BK-46 styrelseordförande och Raseborgspolitikern Björn Siggberg säger att festivalen är viktig för Karis.

- Det har varit mycket nostalgiska tankar om hur det var i Karis i tiderna när det ordnades countrykavalkad och Truckers festival och det är många som skulle vilja att vi får något nytt, säger han.

En bild på fyra män som står framför en duk som gör reklam för en festival.
Nyckelpersonerna Ragnar Lundqvist, Petteri Ahomaa, Kalle Keskinen och Björn Siggberg. En bild på fyra män som står framför en duk som gör reklam för en festival. Bild: Yle / Anna Björkqvist Raseborg,festivaler,Karis,björn siggberg

BK-46 får provision för att hjälpa till vilket ger lite klirr i kassan och samtidigt får handbollen och BK-46 mer synlighet.

Festivalen har en budget på närmare 400 000 euro. Man räknar med stöd av sponsorer. Raseborgs stad bidrar med lite över 10 000 euro, säger stadsdirektör Ragnar Lundqvist.

- Den för med sig synlighet och kanske också lockar människor till Raseborg, säger han.

En bild på två män som sitter i en soffa - från vänster Björn Siggberg, Ragnar Lundqvist.
Festivalen är goda nyheter för staden tycker Björn Siggberg och Ragnar Lundqvist. En bild på två män som sitter i en soffa - från vänster Björn Siggberg, Ragnar Lundqvist. Bild: Yle / Anna Björkqvist Raseborg,festivaler,Karis,stadsdirektörer,politiker,Svenska folkpartiet i Finland,BK-46,stadsdirektör

Biljettpriserna rör sig från 42 euro och uppåt vilket är billigare än en del konserter i regionen. Det är ett medvetet val att försöka hålla priset mer åt det förmånliga hållet, förklarar Ahomaa.

Festivalen riktar sig till personer som är över 18 år.

- Det är klart med de artister vi har valt att det är 30 plus som vi försöker locka nu första året, säger han.

Det finns plats för ungefär 8-9 000 människor på festivalområdet och man hoppas få ihop en publik på ungefär 6 000.

Arrangörerna hoppas kunna ordna transport från festivalen, möjligen en sen tågtur, så att också människor från andra områden kan delta. Man vill även sätta upp en tillfällig campingplats vid gamla Lystiland vid ån.

Planerar redan framtida festivaler

Arrangörerna hoppas att evenemanget blir populärt och planerar redan framtida Raseborgsfestivaler. Om två år hoppas Ahomaa att man kan ordna en tvådagars festival.

- Kalle Keskinen brukar säga att första året går man på förlust och sen nästa år lite si och så och tredje året kan man få lön.

Biljetterna släpps på tisdag (18.12) nästa vecka.

Artikeln uppdaterades klockan 13.23 13.12.2018 med kommentarer av Petteri Ahomaa, Björn Siggberg och Ragnar Lundqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland