Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Utfärden på svag is kan bli en dödsfälla – det här ska du tänka på innan du lämnar hemmet

Eva-Lotta Backman.
Eva-Lotta Backman är en van skridskoåkare. Eva-Lotta Backman. Bild: FSI / Jeanette Harf Finlands Svenska Idrott,Eva-Lotta Backman

Då isen brister börjar klockan ticka. Om du inte tar sig upp på 15 minuter är det antagligen för sent. Innan utfärden på isen gäller det att ha koll på istjockleken och ha med rätt utrustning.

Vad vi har väntat på att kvicksilvret ska sjunka så att våra isar ska växa. På många håll har sjöar och små havsvikar redan hunnit frysa till, på andra håll skvalpar vågorna fortfarande fria.

Många längtar ut på isen för att fiska eller skrinna, men det finns flera orsaker till att tänka efter en extra gång, före man beger sig ut på isen.

En riktig långfärdsskridskoåkare använder ändamålsutrustning såsom ispik, isdubbar, ryggsäck med extra kläder och skrinnar alltid i grupp. Isen är en färskvara och förändras från dag till dag.

Saknar du isvana, skall du bege dig ut på isen först när den är tjockare än 10 centimeter, även om redan 5 centimeter is håller att stå på. För att kontrollera hur tjock isen är bör du ha med dig en ispik, isborr eller isbill samt ett mått. Testa därefter istjockleken med jämna mellanrum, eftersom den kan variera på olika områden.

Ta erfarenhet av de som kan, färdas du på oprövade naturisar hamnar du förr eller senare i det kalla vattnet. Det är inte isens fel att den brister, det behövs en människa på fel plats.

Använd alla sinnen

Praktisk isbedömning är att använda alla sinnen. Syn-, hörsel- och känselsinnet används oavbrutet vid skridskoåkande. Se efter förändringar och svagheter i isytan, lyssna efter förändringar av ljudet från skridskon på isen och använd ispiken som känselspröt.

Att ständigt vara observant gör det tryggare att röra sig på isen. Du skall inte heller bege dig ut på isen bara för att du såg att någon varit där.

Vi människor är jämnvarma djur och har en inre kroppstemperatur på 37 grader. Brister isen under oss och vi hamnar i vattnet, med en temperatur på noll grader är risken stor att vi inte klarar oss mer 15 minuter om vi inte kommer upp före det.

Redan en sänkning av kroppstemperaturen till 35 grader gör att vi inte kan tänka klart och har svårt att funktionera normalt. Detta kan i värsta fall leda till döden.

Att åka skridsko på spegelblanka isar är en harmoni för kropp och själ, och en njutning för hela kroppen en fin vinterdag.

Eva-Lotta Backman Wingqvist står på en grå våt is med stavar i näven och långfärdsskridskor på
Var försiktiga ute på isen. Eva-Lotta Backman Wingqvist står på en grå våt is med stavar i näven och långfärdsskridskor på Bild: Yle/Helena von Alfthan eva-lotta backman-winquist,långfärdsskridskoåkning,Långfärdsskridskoåkning,skridskoåkning,Munksnäs

Som erfaren och aktiv skridskoåkare träffar jag ofta många olika personer på isen. Ibland har jag funderat om de verkligen vet hur svårt det är att ta sig upp ur en vak om de skulle trilla igenom isen.

Vet de hur snabbt man blir våt och kall? Och att det är väldigt svårt att simma med tjocka vinterstövlar eller skridskor, vissa till och med med barnvagn.

Vet de att man blir nerkyld väldigt snabbt och att det är svårt att ta sig upp på isen utan isdubbar, då iskanten är hal och man lätt glider tillbaka i vaken igen? Vet de att även om man lyckats komma upp på isen är man inte räddad? De kalla och våta kläderna kyler snabbt ner kroppen om man inte lyckas byta till torra kläder.

Två par skor står vid bubblor som frusit fast i isen.
Isen kan vara förrädisk. Två par skor står vid bubblor som frusit fast i isen. Bild: Linus Hoffman / Yle is,svag is,Aura å,Bubbla

Vet de att varken mobiltelefoner eller bilnycklar fungerar när de blivit våta? Det hjälper inte att varna för de svaga isarna, det behövs kunskap. För det tycks vara många som tror att riskerna berör alla andra utom en själv. Men på svag is är vi inte odödliga, det behövs bara att vi är på fel plats för att trilla genom isen.

Isen består av sammanfogade iskristaller, hur bra den håller att skrinna på bestäms av kristallstrukturen och isens kvalitet bestäms av kristallernas storlek och form. Kristallstrukturen bestäms av hur isen bildas.

Hur snabb nerkylningen skett och andra fenomen som också påverkar isbildningen som t.ex. vind och nederbörd. Den allra starkaste isen heter kärnis och är blank som en spegel. Vill du åka skidsko eller röra dig på naturis, var utrustad och ha sällskap med dig, som kan dra upp dig eller larma hjälp om olyckan är framme.

Eva-Lotta Backman, motionschef
Finlands Svenska Idrott

Läs också

Nyligen publicerat - Sport