Hoppa till huvudinnehåll

Fyra barnprogram från Svenska Yle nominerade till Venlastatyett

Hittehatt-karaktären Vimmel som spelas av Oskar Pöysti tillsammans med Stumpkören
Hittehatt-karaktären Vimmel som spelas av Oskar Pöysti tillsammans med Stumpkören. Hittehatt-karaktären Vimmel som spelas av Oskar Pöysti tillsammans med Stumpkören Bild: Bianca Lindberg / Yle Buu-klubben,Oskar Pöysti,vimmel

Hela fyra barnprogram från Svenska Yle tävlar om en Venla 2018: Hittehatt, Strumpkören och Superhjälparna som visas i BUU-klubben samt dramaserien Steffi för ungdomar.

Vinnaren i kategorin barn- och ungdomsprogram avgörs i en publikomröstning.

- Nämen härkas i världen, utbrister Jonathan "Jontti" Granbacka, programledare för Superhjälparna och BUU-klubben då han får höra om nomineringen.

Både Granbacka och projektledare Anki Virkama är stolta över nomineringen och tycker den är på sin plats.

- Vi lyckas engagera så många barn. Under ett år har närmare 700 barn tagit plats i rutan i något så viktigt som att hjälpa andra och varandra och samtidigt också prata om känslor och saker som är viktiga är deras liv, säger Virkama.

Om vi vinner placerar vi statyetten på superhjälparbordet i studion så att alla som tittar ser den eftersom tittarna är en stor del av programinnehållet! Så egentligen är priset lika mycket deras som vårt.― Jontti Granbacka

Hittehatt nominerat två gånger

I dockserien Hittehatt får tittaren träffa Murk, Vimmel, Tumla och Kusel, en färggrann samling varelser som driver en hittegodsbyrå. Det uppstår många missförstånd och knasiga situationer i denna serie som också erbjuder finlandssvenskt skådespelarhantverk och en fantasifull järnvägsmiljö.

- I Hittehatt är alla olika, med egna viljor och agendor, men trots det hittar karaktärerna alltid sätt att kompromissa och förbli goda vänner, säger regissör Karin Berglund.

Att vi berättar att man kan tycka och tänka olika och ändå leva tätt tillsammans kan förhoppningsvis skapa en mindre polariserad framtida värld än den vi ser idag― Karin Berglund

- Om Hittehatt vinner kunde statyetten eventuellt tappas bort och hamna på hittegodsbyrån i Hittehatt. Där kan den kanske tilldelas Vimmel som drömmer om att bli en stor skådespelare en vacker dag. Fast Murk tror antagligen att det är en ställning för toalettborstar. Så min gissning är statyetten skulle leda till att ett nytt dekorelement byggs för Hittehatt - badrummet med den snyggaste inredningsdetaljen i Yle Fems historia!

Strumpkören som vanligtvis ingår som en slags musikvideo med sjungande strumpor i Hittehatt har lyfts upp till en egen nominering. Så man kan säga att Hittehatt nästan är nominerat två gånger!

Tittarna avgör

Den Gyllene Venlan är Finlands mest eftertraktade tv-pris. Vinnaren i kategorin barn- och ungdomsprogram avgörs i en publikomröstning som inleds den 13 december 2018 på Venlagalans webbplats.

Statyetterna delas ut på Venlagalan på Finlands Nationalopera den 11 januari 2019. Yle direktsänder galakvällen på Yle TV2 och Yle Arenan.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP