Hoppa till huvudinnehåll

Gruppspelet avrundat i Champions League – här är lagen din favorit kan möta i åttondelsfinalen

Uefa Champions League-pokalen.
Vem får lyfta bucklan i maj 2019? Uefa Champions League-pokalen. Bild: Valentin Flauraud / EPA-EFE / All Over Press Uefa Champions League

Lyon knep den sista slutspelsbiljetten, Bayern München säkrade gruppsegern efter dramatiska vändningar mot Ajax och samtidigt är gruppspelsfasen avklarad i fotbollens Champions League. Yle Sporten tar nu en närmare titt på slutspelet.

Det mesta var klart redan innan den sista gruppspelsomgången, men i grupp F skulle den sista åttondelsfinalbiljetten delas ut och gruppsegern stod på spel i grupp E och H.

Det var Lyon och Sjachtar Donetsk som gjorde upp om andraplatsen i grupp F bakom Manchester City.

Hemmalaget Sjachtar fick en pangstart på matchen då Junior Moraes pangade in 1–0 med 22 minuter på klockan, men med halvtimmen kvar att spela utjämnade Nabil Fekir matchen till 1–1 – och säkrade samtidigt ett livsviktigt poäng för Lyon.

Den franska klubben går med andra ord vidare, medan Sjachtar får ladda om för spel i Europa League.

Torsk i kvadrat

I grupp H, där Juventus åkte på en skrällförlust borta mot schweiziska Young Boys, kunde Manchester United ha tagit sig upp i tabelltopp. Men United klarade ändå inte av att ta vara på läget utan förlorade i sin tur mot Valencia på bortpalan.

Ajax kunde i sin tur med en seger över Bayern München på hemmaplan ha knipit gruppsegern i grupp E. Efter 90 spelade minuter stod det ändå 3–3 – efter bland annat två direkta röda kort.

Thomas Müller sparkar Nicolas Tafliafico i huvudet.
Thomas Müller åkte ut efter den här karatesparken. Thomas Müller sparkar Nicolas Tafliafico i huvudet. Bild: Stanley Gontha / EPA-EFE / All Over Press Thomas Müller,FC Bayern München,AFC Ajax,Uefa Champions League 2017/2018,Nicolas Tafliafico

Med andra ord var ställningarna i samtliga grupper spikade.

Här är lagen som avancerar:

Gruppettor
Barcelona (ESP, grupp B)
Bayern München (GER, E)
Borussia Dortmund (GER, A)
Juventus (ITA, H)
Manchester City (ENG, F)
Paris Saint-Germain (FRA, C)
Porto (POR, D)
Real Madrid (ESP, regerande mästare, G)

Grupptvåor
Ajax (NED, E)
Atlético Madrid (ESP, A)
Liverpool (ENG, C)
Lyon (FRA, F)
Manchester United (ENG, H)
Roma (ITA, G)
Schalke (GER, D)
Tottenham Hotspur (ENG, B)

Slutspelsparen lottas den 17 december på så sätt att gruppettorna ställs mot grupptvåorna. Lag som spelat i samma grupp och lag från samma nation kan inte mötas i det här skedet av turneringen.

Således finns det ett begränsat antal lag varje kan lottas mot. Yle Sportens Christoffer Herberts analyserar dessutom vilka lag klubbarna vill och absolut inte vill ställas mot.

Gruppvinnarna

Barcelona
(4 segrar, 2 oavgjort 0 förluster)
Kan möta: Ajax, Liverpool, Lyon, Manchester United, Roma, Schalke

– Superhajpade stormöten mot engelska lag tar Barcelona hellre i ett senare skede av turneringen. Resten passar utmärkt, inte minst Roma som katalanerna gärna vill ta revansch på efter vårens oväntade kvartsfinalkollaps.

Bayern München
(4/2/0)
Kan möta: Atletico Madrid, Liverpool, Lyon, Manchester United, Roma, Tottenham

– Förutom de uppenbara Premier League-lagen undviks gärna Roma. Bayern har plusstatistik mot klubbar från Spanien och England men ligger faktiskt historiskt på minus mot italienska lag. Lyon? Ja tack.

Borussia Dortmund
(4/1/1)
Kan möta: Ajax, Liverpool, Lyon, Manchester United, Roma, Tottenham

– En kort resa till Amsterdam är garanterat vad fansen hoppas på, även om den holländska ordningspolisen vill annat. Ett nytt möte med Klopps Liverpool vore kul av nostalgiska skäl, men annars undviker Dortmund helst de tre engelska klubbarna, som laget har förlorat mot i Europaspelet förr.

Juventus
(4/0/2)
Kan möta: Ajax, Atletico Madrid, Liverpool, Lyon, Schalke, Tottenham

– En av de största favoriterna till slutsegern vill framför allt undvika Liverpool i ett möte som efter Heysel 1985 för evigt ger negativa associationer. Ajax och Schalke passar Ronaldos nya gäng betydligt bättre.

Cristiano Ronaldo.
Ajax eller Schalke, tack, hoppas säkert också Cristiano Ronaldo på. Cristiano Ronaldo. Bild: Anthony Anex / EPA-EFE / All Over Press Cristiano Ronaldo,Juventus FC,Uefa Champions League 2017/2018,Stade de Suisse

Manchester City
(4/1/1)
Kan möta: Ajax, Atletico Madrid, Roma, Schalke

– Klara bud för laget med minst alternativ av alla i lottningen. Mot tre av klubbarna är City en solklar favorit som redan kan börja ladda för nästa omgång, medan Sergio Agüeros återkomst till Atlético Madrid är nitlotten som City absolut vill undvika.

Paris Saint-Germain
(3/2/1)
Kan möta: Ajax, Atletico Madrid, Manchester United, Roma, Schalke, Tottenham

– Uppges ha försökt locka till sig tränaren Mauricio Pochettino från Tottenham, och Londonlaget vore mardrömmen här, Spurs har stått för fina insatser mot storlag de senaste säsongerna. Ett PSG som ofta sett valpigt ut i Europaspelet undviker också helst Diego Simeones taktiskt starka Atlético. Resten passar bättre.

Porto
(5/1/0)
Kan möta: Ajax, Atletico Madrid, Liverpool, Lyon, Manchester United, Roma, Tottenham

– Hoppas nu desperat få för utdelning för gruppsegern, vilket i klartext skulle betyda Ajax, Lyon eller Roma. Resten vill portugiserna hålla sig undan.

Real Madrid
(4/0/2)
Kan möta: Ajax, Liverpool, Lyon, Manchester United, Schalke, Tottenham

– Sergio Ramos mot Mo Salah efter kontroversen i sommarens final vore något, men Real undviker givetvis helst Liverpool, liksom Tottenham som slog Madridlaget redan i fjol och spelade bra mot Barcelona i höst. Hoppas som många andra på Ajax-Lyon-Schalke-trion.

Grupptvåorna

För grupptvåornas del kan man genast konstatera att samtliga lag vill möta Porto (förutom Schalke som inte får göra det), som i förhand sett är det klart svagaste motståndet gruppvinnarna bjuder på. Men vem vill lagen absolut inte möta?

Ajax
(3/3/0)
Kan möta: Barcelona, Borussia Dortmund, Juventus, Manchester City, Paris Saint-Germain, Porto, Real Madrid

– Många tuffa alternativ, men matcher mot Juventus och Barcelona skulle åtminstone föra tankarna till gamla finaler och Johan Cruyff. Finns däremot ingen nostalgi i ett möte med Manchester City, bara en stentuff motståndare och en försvinnande liten chans till avancemang.

Atletico Madrid
(4/1/1)
Kan möta: Bayern München, Juventus, Manchester City, Paris Saint-Germain, Porto

– Slarvade bort gruppsegern, och konsekvenserna kan bli ödesdigra. Tydliga förutsättningar inör lottningen för Atléti. Klar favorit mot Porto, klar underdog mot de övriga.

Liverpool
(3/0/3)
Kan möta: Barcelona, Bayern München, Borussia Dortmund, Juventus, Porto, Real Madrid

– En av turneringens allra största favoriter. Real Madrid blev slutsegrare som grupptvåa senast, nu kan Liverpool gott upprepa bedriften. Det är egentligen bara mot Barcelona som Liverpool skulle vara klar utmanare, och det är utan tvekan det namnet som Premier League-ledaren helst vill undvika på lappen.

Lyon
(1/5/0)
Kan möta: Barcelona, Bayern München, Borussia Dortmund, Juventus, Porto, Real Madrid

– Måste känna att allt är möjligt efter att ha stått för hela Champions League-höstens mest imponerande resultat, bortasegern mot Manchester City. Men det är klart, Barcelona och Juventus vill Lyon inte stöta på än.

Moussa Marega och Hernani firar.
FC Porto har varit höstens sensationsgäng så här långt. Moussa Marega och Hernani firar. Bild: Jose Coelho / EPA-EFE / All Over Press FC Porto,Moussa Marega,Hernani,Uefa Champions League 2017/2018

Manchester United
(3/1/2)
Kan möta: Barcelona, Bayern München, Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain, Porto, Real Madrid

– José Mourinhos framtid i klubben hänger på en skör tråd, och frågan är vilket som skulle vara det mest svidande sättet att avsluta på. Att bli utspelade av gamla antagonisten Barcelona eller tidigare klubben Real Madrid? Eller kanske värst av allt, åka på en oväntad smäll mot laget där Mourinhos karriär tog fart på allvar: Porto.

Roma
(3/0/3)
Kan möta: Barcelona, Bayern München, Borussia Dortmund, Manchester City, Paris Saint-Germain, Porto

– Finns verkligen inte mycket som talar för att förra säsongens skrällgäng Roma gör om bravaderna i år, speciellt inte om det står nåt annat namn än Porto på lotten på måndag kväll. Svårt att se hur årets Roma ska kunna rå på de övriga fem lagen.

Schalke
(3/2/1)
Kan möta: Barcelona, Juventus, Manchester City, Paris Saint-Germain, Real Madrid

– Sorry Schalke, finns absolut inga enkla alternativ här. När de senaste årens suveräna CL-klubb Real Madrid framstår som det mest överkomliga motståndet är det illa ställt med avancemangschansen.

Tottenham
(2/2/2)
Kan möta: Bayern München, Borussia Dortmund, Juventus, Paris Saint-Germain, Porto, Real Madrid

– Gott om bekanta alternativ för Spurs, som i gruppspelet i fjol tog 10 poäng av 12 möjliga mot Dortmund och R. Madrid. Mardrömmen är Juventus, som slog Tottenham i åttondelen förra säsongen. Tråkigt att möta samma lag i samma skede på nytt, och redan då var Juve taktiskt och mentalt mognare. Nu är italienarna ännu bättre.

Vem hoppas du att möts i åttondelsfinalen? Delta i diskussionen i kommentarsfältet!

Artikeln korrigerad kl. 11.54. Det stod ursprunligen att Real Madrid kunde ha förlorat gruppsegern, men det stämmer inte.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport