Hoppa till huvudinnehåll

Högsta domstolen rev upp våldtäktsdom – offret erkände fem år efter domen att hon hittat på

Högsta domstolens byggnad i Helsingfors
Mannen satt nio månader i fängelse efter en falsk angivelse, men nu har Högsta domstolen rivit upp mannens våldtäktsdom. Högsta domstolens byggnad i Helsingfors Bild: YLE/Eva-Maria Koskinen högsta domstolen

Högsta domstolen har rivit upp en dom mot en man för våldtäkt och olaga hot. Domen baserade sig på falsk angivelse. Fem år efter domen tog det kvinnliga offret kontakt med polisen och erkände att hon hittat på brottet.

Helsingfors hovrätt dömde mannen 2012 med stöd av den då 16-åriga kvinnans berättelse som dessutom fick stöd i ett psykologutlåtande. Rätten fäste också uppmärksamhet vid informationen från teleövervakning som visade att kvinnan och mannen träffats under dagen för brottet, trots att mannen förnekade det.

Mannen sade att han varit på jobb när det misstänkta brottet skett, men intyg från mannens arbetsgivare visade att han inte varit det, vilket rätten tog fasta på.

Hovrätten dömde mannen i oktober 2012 till ett och ett halvt års ovillkorligt fängelse. Han satt halva tiden, det vill säga nio månader, enligt Helsingin Sanomat.

Pojkvän uppmanade henne göra anmälan om våldtäkt

Fem år efter domen ställdes allting på ända. Kvinnan kontaktade då mannen och bad om ursäkt för att hon gjort en falsk angivelse.

Hon kontaktade också polisen och meddelade att mannen inte gjort sig skyldig till de brott han dömts för.

Kvinnan berättade i en intervju för Helsingin Sanomat att hon och mannen haft sex, men att det inte varit fråga om en våldtäkt. Vid tidpunkten sällskapade hon med mannens kompis och då kvinnan berättade för pojkvännen om det som hänt uppmanade han henne att göra en polisanmälan.

Beslutet att berätta för polisen att hon hittat på våldtäkten föddes efter att hon blivit troende, berättade hon i HS.

Kvinnan har dömts för falsk angivelse

Helsingfors tingsrätt dömde kvinnan i slutet av maj 2018 för falsk angivelse till ett år och sex månaders villkorligt fängelse och samhällstjänst.

Den domen visar enligt Högsta domstolen att de händelser som åtalet mot mannen byggde på inte har hänt. Därför beslöt HD att riva upp hovrättsdomen från 2012.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen