Hoppa till huvudinnehåll

Ingen framtid för de gynekologiska operationerna vid Borgå sjukhus

Gynekologiska redskap på ett bord.
Efter årsskiftet är de gynekologiska operationerna vid Borgå sjukhus ett minne blott (arkivbild). Gynekologiska redskap på ett bord. Bild: Yle/Sofia Strömgård sjukhus,gynekologi,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS),Borgå,kvinnopolikliniken i Borgå

De gynekologiska operationerna vid Borgå sjukhus kommer att upphöra. Det blev klart under HUS fullmäktigemöte 13.12. SFP:s förslag om att utreda och bedöma konsekvenserna av beslutet föll i en omröstning som slutade 997 mot 112.

– Det var ganska klara siffror, en symbolisk siffra dessutom: samma som nödnumret, säger SFP:aren Otto Andersson som sitter med i HUS fullmäktige.

Lovisabon Andersson hade på SFP-gruppens vägnar gjort ett förslag om att utreda och bedöma språkliga, könsmässiga och regionala konsekvenser av beslutet att flytta de gynekologiska operationerna från Borgå och Raseborg innan det träder i kraft.

I förslaget krävde SFP-gruppen också att beslutet ännu tas upp till behandling ifall det i konsekvensbedömningen skulle visa sig ha negativa konsekvenser.

Röstetalet hade stor betydelse

Andersson berättar att hela SFP-gruppen röstade för förslaget. Det gjorde också bland annat SDP:arna Arja Isotalo från Lovisa och Tapani Eskola från Borgå.

Otto Andersson.
Otto Andersson. Otto Andersson. Bild: Yle / Hanna Othman Otto Andersson

– Även om det kom stöd från flera ställen gör ju invånartalet att huvudstadsregionens representanter har en massa fler röster.

Centraliserad beslutsprocess

I fortsättningen, säger Andersson, gäller det att värna om de tjänster som finns kvar inom vården i Borgå.

– Vi måste försöka garantera att Borgå har ett så brett vårdsortiment som möjligt.

Andersson är inte enbart besviken på att de gynekologiska operationerna kommer att flytta bort från Borgå. Han riktar också kritik mot beslutsprocessen inom HUS.

– Medlemskommunerna har inte involverats överhuvudtaget. Den här reformen har drivits igenom från centralt håll.