Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoöns personal är informerad om kommunens sparprogram

Almahemmet i Kimito, ett gult stort trähus med en bilparkering framför.
Att flytta verksamheten för det effektiverade serviceboendet Almahemmet utreds som en sparåtgärd. Almahemmet i Kimito, ett gult stort trähus med en bilparkering framför. Bild: Amanda Vikman/Yle byggnad,almahemmet

I januari månad ska flera utredningar kring sparåtgärder i Kimitoöns kommun lämnas in för åtgärdsprogrammet Balans 2020. Enligt kommundirektören är tidtabellen snabb, men strävan är att man ska hinna bli klar i tid.

Sparåtgärder som utreds handlar till exempel om utlokalisering av städ- och mattjänster och vad man kan spara på att flytta verksamheten från serviceboendet Almahemmet till en annan adress, inklusive granskning av personalstyrkan.

Från och med den här veckan är också facket och personal involverade i diskussionen. Under onsdagen höll kommunen tre informationsmöten på olika håll för kommunens personal.

Anneli Pahta i blommmig klänning.
Anneli Pahta hoppas att man genom Balans 2020 ska spara pengar på ett bra sätt. Anneli Pahta i blommmig klänning. Bild: Lina Frisk/Yle person,kssr

– Ansvaret för att hitta besparingsåtgärder ligger så klart inte på personalen utan oss tjänstemän och chefer. Men det är viktigt att var och en får möjlighet att smidigt kunna dela med sig av sina idéer, säger Pahta.

Efter utredningarna kommer jobbet att fortsätta under cirka två års tid. Pahta säger att nya utredningar kommer att dyka upp och andra stryks från listan.

Kommundirektören ansvarar för kommunikationen utåt

Anneli Pahta säger att man inom förändringsgruppen har kommit överens om att hon har ansvaret för kommunikationen.

– I den här förändringsgruppen har vi kommit överens om att jag bär huvudansvaret för kommunikationen utåt. Men så klart har även facket och beslutsfattare möjlighet att kommunicera, säger Pahta.

Fortsättningsvis är det inom vården och omsorgen som man hoppas kunna hitta stora besparingar eftersom den avdelningen även har de största utgifterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland