Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Maktkampen inom de konservativa lämnar en bitter eftersmak - många britter är innerligt trötta på cirkusen kring brexit

brexit
brexit Brexit

Maktspelet i det brittiska parlamentet rimmar illa med den oro som många invånare i Storbritannien känner inför framtiden, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

Det har sannerligen varit en turbulent vecka i London. Strålkastarljuset har varit riktat mot premiärminister Theresa May som kämpar för sin politiska överlevnad.

Även om May gick segrande ur förtroendeomröstningen inom den egna parlamentsgruppen så lämnade segern en bitter eftersmak: 117 ledamöter ur det konservativa partiet röstade för misstroende mot sin egen statsminister.

Många drar paralleller till järnladyn Margaret Thatcher som tvingades avgå efter att hennes försvarsminister Michael Heseltine utmanat henne på ordförandeposten år 1990.

Thatchers efterträdare John Major var likaså tvungen att mäta sitt förtroende hos EU-skeptikerna inom sitt konservativa parti.

Nu var det Theresa Mays tur att hamna i klorna på partikollegerna.

Mays position har försvagats

En allmän bedömning under onsdagskvällen var att May gick försvagad ur förtroendeomröstningen.

Hon är visserligen garderad mot ytterligare förtroendeomröstningar i tolv månader i enlighet med Torypartiets regler. Men å andra sidan var hon tvungen att lova att hon stiger åt sidan som partiledare före parlamentsvalet år 2022.

Det här innebär att May gör Tysklands Angela Merkel sällskap som en halt anka (lame duck) – ett politiskt uttryck för att beskriva politiker som är inne på sin sista period.

Kampen om vem som kommer att efterträda henne pågår sannolikt redan i kulisserna.

Allmänheten vill vända blad

Många britter verkar vara innerligt trötta på turerna kring brexit.

Frågan har dominerat debatten till den grad under de senaste tre åren att inget annat i Storbritannien tycks röra på sig säger Chris, en man i medelåldern som jag talar med i London.

Han hoppas att brexitfrågan avgörs på ett eller annat sätt så man kan gå vidare i Storbritannien.

Brexit har lett till ett obehagligt och polariserat diskussionsklimat säger i sin tur Natalie, som är anställd inom den statliga hälsovården.

Hon anser att diskussionen om utbildning och människors välmående hamnar i skymundan då politikernas energi går åt till att gräla om brexit.

Ödesfråga för EU-medborgare

För de närmare tre miljoner EU medborgare som är bosatta i Storbritannien så är de pågående förhandlingarna en ödesfråga.

Trots löften om att EU-medborgarnas rättigheter ska tryggas så är inget 100 procent säkert innan ett juridiskt bindande utträdesavtal är godkänt.

Småföretagen i Storbritannien våndas i sin tur med de olika scenarier för brexit som kan komma att gälla efter den 29 mars. Många företagare efterlyser mer upplysning om hur man ska förbereda sig för livet efter utträdet

Mot bakgrund av de utmaningar som brexit skapat för invånare och företagare i Storbritannien så framstår stridigheterna i Westminster som fullständigt ovidkommande.

Läs mera:

Finländare i London funderar på livet efter brexit: "Lättare att vara bekväm med situationen ju längre man har varit här"

I Storbritannien väntar man med spänning på omröstningen om brexitavtalet som väntas äga rum på tisdag. Hur det går i omröstningen är speciellt intressant för de närmare tre miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien för tillfället.

Läs mera:

Theresa May fortsätter som premiärminister tillsvidare - en majoritet av de konservativa parlamentarikerna röstade för henne

Storbritanniens premiärminister Theresa May har vunnit förtroendeomröstningen inom det konservativa partiet. Rösterna föll 200-117 till Mays fördel.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes