Hoppa till huvudinnehåll

Lamt intresse för GPS-märkning av varg i Kust-Österbotten

Vargar i flock i snön.
Det blir troligtvis ingen märkning varg i varken Kust-Österbotten eller Södra Österbotten i vinter. Vargar i flock i snön. Bild: Mostphotos varg

Det ser inte ut att bli någon märkning av vargar i Kust-Österbotten i vinter, säger man vid naturresursinstitutet Luke. Intresset har varit väldigt svalt i såväl Kust-Österbotten som i Södra Österbotten.

Förhoppningen var att någon eller några vargar med revir i landskapet Österbotten skulle få GPS-halsband redan i vinter. Men intresset för att delta i märkningen har varit lamt bland jaktklubbarna.

- Mottagandet har inte varit väl i Kust-Österbotten. Vi kommer troligtvis inte att märka vargar i Kust-Österbotten och Södra Österbotten i vinter, säger forskningsprofessor Ilpo Kojola på Luke.

ilpo mKojola på Naturresursinstitutet stirrar stint in i kameran. Han har gråsprängt hår, grått skägg och svartbågade glasögon och är klädd i en grönprickig slips och grå kavaj.
Ilpo Kojola är forskningsprofessor på naturresursinstitutet Luke ilpo mKojola på Naturresursinstitutet stirrar stint in i kameran. Han har gråsprängt hår, grått skägg och svartbågade glasögon och är klädd i en grönprickig slips och grå kavaj. Bild: Yle/Anna Savonius Naturresursinstitutet,ilpo kojola

Kojola tycker det är synd eftersom det rör sig om ett intressant område med många vargar.

- Det finns en stor rädsla och skepticism i området. Det skulle vara bra att få märka vargar för att se hur de rör sig också när det inte finns snö att spåra dem via, säger Kojola.

- Vi ger mer information i januari när vi gjort upp en plan och pratat med markägare.

Ojämlik fördelning

I landskapet Norra Österbotten finns det däremot intresse för att delta i vargmärkningen och där kommer man att märka vargar i februari-mars.

Totalt har det reserverats budgetmedel för uppemot 20 varghalsband för fem landskap i Västra Finland.

- Det blir inte en jämlik fördelning mellan landskapen, säger Kojola.

Intervjuer med ny vargkontaktperson före jul

Som bäst håller man också på att rekrytera en vargkontaktperson i västra Finland, personen ska inleda sitt arbete efter nyår. 39 personer lämnade in arbetsansökan.

- Före jul borde vi intervjua några personer. Det börjar bli bråttom eftersom personen ska börja i januari.

Det är den stora ökningen av varg i västra Finland som är orsak till att regeringen nu följer upp rovdjursproblematiken genom märkning av varg och anställandet av en vargkontaktperson.

Läs också